Τι είναι η Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) ;
Η νιασίνη είναι γνωστή ως βιταμίνη Β3 και είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Συντίθεται στον οργανισμό από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα, σε συνέργεια με την παρουσία βιταμινών Β1, Β2 και Β6. Τα οφέλη της για έναν αθλητή σωματικής διάπλασης είναι σημαντικά, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Μέσα σε λίγα λεπτά από τη χρήση 100mg νιασίνης ξεκινά μια φλεγμονώδης αντίδραση (αύξηση προσταγλανδίνων PGD2), με κύρια συμπτώματα το κοκκίνισμα του δέρματος, αλλά και την έντονη φαγούρα. Αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε ένα μισάωρο.
Τα οφέλη της νιασίνης είναι πολλαπλά.
Αποτελεί μια ουσιαστική βοήθεια στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας του ήπατος, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν οι αποτελεσματικές στατίνες. Μέσω της αγγειοδιαστολής τους, βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση και αγγείωση των σκελετικών μυών, κάτι που κρίνεται ως επιτακτικό στο άθλημα της σωματικής διάπλασης. Όχι μόνο για λειτουργικούς σκοπούς,αλλά και για αισθητικούς.
Η τακτή χρήσης βιταμίνης Β3, βελτιώνει την ανταπόκριση της υπόφυσης στην ενδογενή παραγωγή σωματοτροπίνης από την αδενο-υπόφυση, σε συνδυασμό με αργινίνη. Το γεγονός αυτό ενισχύεται κατά το βραδυνό ύπνο, δεδομένου πως η νιασίνη συμβάλλει στην βιοσύνθεση της τρυπτοφάνης, η οποία με τη σειρά της αποτελεί συνδετικό κρίκο για το σχηματισμό της υπναγωγού μελατονίνης, μιας ουσία παραγόμενης από το κωνάριο-επίφυση σε συνθήκες σκότους.
Το αρνητικό και αντιφατικό συνάμα με την νιασίνη και την αυξητική ορμόνη, αποτελεί το γεγονός πως ενώ η σωματοτροπίνη οδηγεί σε καταβολισμό του υποδόριου ιστού,η νιασίνη αναστέλλει την παραγωγή κετοσωμάτων, κάτι που συνάδει με την λιπόλυση της αυξητικής ορμόνης. Παρολ’ αυτά, η αναστολή δράσης επί των κετοσωμάτων δεν δρα άνωθεν των πέντε ωρών, συνεπώς σε ένα οκτάωρο βραδυνού ύπνου, θα επιτευχθεί εν τέλη λιπόλυση (R.E.M φάση).
Κάτι ακόμη αξιοσημείωτο, είναι πως η νιασίνη έχει όμοια αποτελέσματα στη γλυκόζη του αίματος, ανάλογα με εκείνα της σωματοτροπίνης, της γλουκαγόνης και της κορτιζόλης, δηλαδή της υπεργλυκαιμίας. Ως γνωστόν και οι τρεις αυτές ορμόνες είναι λιπολυτικές. Έτσι λοιπόν, κατά την πρωινή έγερση, ενδέχεται η μέτρηση του σακχάρου νηστείας να είναι ελαφρώς αυξημένο, οφειλόμενο στη δράση της νιασίνης.
Κατάλληλη λήψη
Προκειμένου να δράσει αποτελεσματικά η νιασίνη, επιβάλλεται η χρήση της με άδειο στομάχι. Εάν όμως η χρήση της γίνεται ενοχλητική, τότε η απορρόφηση της επιβραδύνεται με την κατανάλωση της μετά από γεύμα που περιέχει λίπος. Εάν επιθυμούμε να την λάβουμε με άδειο στομάχι πριν τον ύπνο, τότε η χρήση σαλικιλικού οξέως και ασκορβικού οξέως θα καταπραύνει τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτής.
Όμως, πέρα από την έντονη ερυθρότητα του προσώπου με κνησμό και εξάνθημα (flushing), η μακροχρόνια και σε μεγάλες δόσεις χορήγηση νιασίνης έχει συνδεθεί με σοβαρές παρενέργειες όπως μυοπάθεια, ηπατοτοξικότητα με αύξηση των τρανσαμινασών, ουρική αρθρίτιδα, απορρύθμιση του σακχάρου στους πάσχοντες από διαβήτη και εκδήλωση παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη σε υγιή άτομα.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.