Μάθε τα πάντα για την Κρεατίνη!
Καταρχάς, τα συμπληρώματα όπως λέει και η λέξη είναι "συμπληρωματικά" στην διατροφή μας. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας ( κλικ εδώ ) σχετικά με τα "βασικά μιας ολοκληρώμενης διατροφής" :
"Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να «συμπληρώσουν» τον στόχο μας είτε πρόκειται για φαγητό (μακροσυστατικά) είτε για βιταμίνες (μικροσυστατικά) με σκοπό την μυϊκή υποστήριξη, την απόδοση, την ενέργεια, την διευκόλυνση μας αλλά και την απώλεια βάρους"
Επομένως, κακά τα ψέματα, αν η διατροφή σας δεν είναι ορθά ρυθμισμένη, μην περιμένετε θαύματα! Αντίθετα, αν ακολουθείτε μια σωστή διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας για την επίτευξη του στόχου σας.
Θυμηθείτε άλλωστε το τρίπτυχο της επιτυχίας για ένα καλό σώμα:
Διατροφή, Προπόνηση, Συμπληρώματα
Κρεατίνη: Πλήρης Οδηγός
Είναι γεγονός ότι η κρεατίνη έχει παρεξηγηθεί πολύ σαν συμπλήρωμα κυρίως λόγω έλλειψης πληροφόρησης. Συνήθως συγχέεται με τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή. Επομένως, σας ετοιμάσαμε έναν οδηγό με κάποια βασικά στοιχεία γύρω από την κρεατίνη, η οποία αποτελεί το συμπλήρωμα με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και το μεγαλύτερο επιστημονικό υπόβαθρο σε σχέση με κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής.
Tι είναι και πως λειτουργεί;
Η κρεατίνη είναι ένα μόριο που παράγεται από το σώμα, αλλά ταυτόχρονα προσλαμβάνεται και από την τροφή, όπως τα αυγά, το κρέας και το ψάρι. Λειτουργεί παρέχοντας στο σώμα μας ένα φωσφορικό μόριο, το οποίο ενεργοποιεί τη διφωσφορική αδενοσίνη (ADP) σε τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία είναι προτιμότερη πηγή ενέργειας για το σώμα μας.
Ποιος ο ρόλος της κρεατίνης;
Ο ρόλος της κρεατίνης είναι ιδιαιτέρως ευεργετικός, καθώς έχει προστατευτική δράση για το νευρικό σύστημα και την λειτουργία του καρδιακού μυ. Ακόμη, όσον αφορά στην άθληση μεγάλης έντασης, βελτιώνει την απελευθέρωση της ενέργειας και προσδίδει αντοχή.
Κινδυνεύω από την λήψη κρεατίνης;
Οι πιθανές παρενέργειες από την λήψη κρεατίνης είναι κράμπα στομάχου, σε περίπτωση που η κρεατίνη δεν διαλυθεί σε επαρκή ποσότητα νερού και διάρροια, αν ληφθεί παραπάνω από την συνιστώμενη δόση. Πολλοί μπερδεύουν την κρεατίνη με τα στεροειδή, αν και ουδεμία σχέση έχουν ούτε ως προς τη δομή τους και ούτε ως προς τις δράσεις τους. Σύμφωνα με έρευνες, η κρεατίνη έχει απενεχοποιηθεί πλήρως για την πρόκληση καρκίνου ή και προβλημάτων σε υγιές συκώτι. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες (1α, 1β), καταρρίπτεται ο μύθος ότι η κρεατίνη μπορεί να έχει ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ επίδραση στα νεφρά ή σε οποιαδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Κρεατίνη και γράμμωση;
Είναι μύθος ότι η κρεατίνη δεν είναι κατάλληλη για περίοδο γράμμωσης, αφού η κρεατίνη δεν θα εμποδίσει την απώλεια λίπους και επίσης δεν θα προκαλέσει κατακράτηση νερού, αν είστε σε μια δόση συντήρησης (3-5g ημερησίως), αφού "κρατάει" νερό ενδοκυτταρικά και όχι εξωκυτταρικά, οπότε αν μη τι άλλο, δίνει μια αίσθηση γεμάτων και πρησμένων μυών, ενώ παράλληλα σας βοηθάει να μην καταβολίσετε σε περίοδο δίαιτας.
Δοσολογία;
Δοσολογία: 5-10 γραμμάρια την ημέρα, αφού κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μια φάση «φόρτωσης» δεν είναι απαραίτητη (δηλαδή η αυξημένη δοσολογία την πρώτη βδομάδα) και η κατανάλωση 4-10gr σε ημερήσια βάση επιτυγχάνει τα ίδια αποτελέσματα.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
1α. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12500988
1β. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12701816