Το φολικό οξύ έιναι μια βιταμίνη B η οποία έχει ύψιστη σημασία για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως επίσης και η Βιταμίνη B12. Το είδος του φολικού που βρίσκεται στο φαγητό λέγεται folate.
Η έλλειψη στην συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προκαλέσει ανεμία δηλαδή μειωμένη ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο.
Και οι 2 βιταμίνες δουλεύουν ταυτόχρονα σαν μια ομάδα προκειμένου να να βοηθήσουν στην λειτουργεία των νεύρων. Το φολικό οξύ χρειάζεται για τον σχηματισμό του DNA μέσα σε κάθε κύτταρο του σώματος για να σιγουρέψει ότι κάθε ένα απο αυτά πολλαπλασιάζεται σωστά (Mann and Truswell, 2012; Wildman, 2013; Powers, 2014).
Έλλειψη φολικού οξέως
Οι ελλείψεις σε φολικό οξύ συνήθως θα έχουν συμπτώματα όπως κούραση (λόγω ανεμίας), αδυναμία, χάσιμο όρεξης για φαγητό, χάσιμο βάρους και διάρροια. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας φτωχής διατροφής είτε λόγω αυξημένης ζήτησης από το σώμα, φαινόμενο που παρατηρείται την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η έλλειψη του φολικού οξέως μπορεί να είναι πλεονάζουσα (νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη ασθαίνια) και επίσης απο φάρμακα όπως διουρητικά ακόμα και απο κατάχρηση αλκόολ (Mann and Truswell, 2012; Wildman, 2013; Powers, 2014;BNF, 2016).
Εγκυμοσύνη
Ένα έμβρυο αναπτύσσει την σπονδυλική στήλη και το νευρικό του σύστημα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αν δεν υπάρχουν αρκετά επίπεδα φολικού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τότε υπάρχει κίνδυνος το βρέφος να αναπτύξει έλλειμμα του νευρικού σωλήνα και σαν αποτέλεσμα σπονδυλική δυσμορφία γνωστή και ως spina bifida.
Καρδιακή πάθηση
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν αναζητήσει την επίδραση λήψης συμπλήρωματος φολικού οξέως και την μείωση της ομοκυστεΐνης –ένα αμινοξύ το οποίο μπορεί να ερεθίσει τα αιμοφόρα αγγεία-, που έχει συσχετιστεί με αύξηση κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Πληθυσμοί που έχουν υψηλά ποσοστά καρδιακών νόσων στην Αγγλία, έχουν δείξει υψηλά ποσοστά ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αν μειωθούν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης θα μειωθούν παράλληλα οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Το αμινοξύ πιστεύετε ότι λειτουργέι μόνο σαν ένδειξη και όχι παράγοντας ρίσκου. (Spence,2016;Powers,2014; )
Πηγές φολικού οξέως
Το φολικό οξύ μπορεί να βρεθεί σε μια ευρεία γκάμα φυσικών φαγητών ενώ μπορεί επίσης να βρεθεί σε επεξεργασμένα φαγητά. Είναι μια βιταμίνη που διαλύεται στο νερό, οπότε αν παρα-μαγιρευτούν διάφορα λαχανικά σημαίνει ότι χάνοντε τα πιο πολλά θρεπτικά συστατικα τα οποια εμπεριέχονται μέσα.
Απλά μειώνοντας την ώρα που βράζουμε τα λαχανικά και χρησιμιοποιόντας τεχνικές ψησίματος όπως στον ατμό θα έχουμε σαν αποτέλεσμα περισσότερο φολικό οξύ.
Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να πιούμε το νερό με το οποίο βράσαμε τα λαχανικά είτε να το κάνουμε ζωμό για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα (Mann and Truswell, 2012; Wildman, 2013; Powers, 2014).
Φαγητά πλούσια σε φολικό οξύ
- Σπανάκι
- Μαγιά,εκχύλισμα μοσχαριού
- Φασόλια και διάφορα όσπρια
- Επεξεργασμένα και ενισχυμένα φαγητά όπως (δημητριακά –πρεπει να ελέγξουμε την ετικέτα πρώτα)
- Πουλερικά, χορινό, συκώτι, οστρακοειδή
- Λάχανο
- Μαρούλι
- Μπρόκολο
- Πορτοκάλι και χυμός πορτοκαλιού
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες ποσότητες φολικού οξέως (και οι άντρες και οι γυναίκες) τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια και προϊόντα ολικής αλέσεως. Όλα τα παραπάνω έχουν εκ φύσεως μεγάλες πόσοτητες φολικού οξέως και μπορούν να βοηθήσουν στον αγώνα έναντι καρδιακών παθήσεων αλλά και του καρκίνου.
- Ακομά και αν η ενίσχυση του φολικού οξέως, είτε από φυσικές τροφές, είτε απο συμπληρώματα διατροφής βοηθάει στο να διορθώσει την ανεμία εξ’αιτίας της έλλειψης βιταμίνης B12, αυτό το οποίο εν τέλει γίνεται είναι να καλύψει την ζημιά στα νέυρα ως αποτέλεσμα απο την μείωση της B
- Επιπροσθέτως οι μεγαλύτερες γενιές βρίσκονται σε υψηλότερο ρίσκο καθώς η ικανότητα συγκράτισης της B12 μειώνεται με την ηλικία. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο απο χώρες που επεξάργάζονται το αλέυρι με στόχο να το ενισχύσουν, να προκαλλεί το παραμικρό νευρικό πρόβλημα λόγω έλλειψης B
- Έρευνα έχει επίσης προτείνει ότι δόσεις μεγαλύτερες του 1mg/ημέρα μπορεί να αυξήσουν το ρίσκο για ορθοκολικό καρκίνο σε άτομα τα οποία έχουν ιστορικό. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη έρευνα που δείχνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερης σημασίας μεταξύ φολικού οξέως και καρκίνου.
Γενικά, οι ειδικοί έχουν λάβει υποψιν τους όλες τις αποδείξεις για και κατά την συμπλήρωση με φολικό οξύ και συνιστούν οτι η Αγγλία θα έπρεπε να ενισχύσει τo αλεύρι με φολικό οξύ(BDA, 2014).
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Συνοψίζοντας
- Το φολικό οξύ είναι σημαντικό για το σώμα και μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά στον οργανισμό του ανθρώπου.
- Άρα η συμπλήρωση του είτε με μορφή φαγητού είτε με μορφή συμπληρώματος συνιστάτε ανεπιφύλακτα.