Η λέξη κολλαγόνο είναι ευρέως διαδεδομένη σαν ένα καλλυντικό περιποίησης και βελτίωσης του δέρματος και είναι υπεύθυνο για την δημιουργία νεανικών, απαλών στην εμφάνιση προσώπων, πλούσιων μαλλιών και φουσκωτών χειλιών.
Ωστόσο, το γεγονός οτι κρατάει μια υψηλή θέση στο βάθρο της καλαισθησίας απεικονίζει μόνο ένα κλάσμα της μαγείας που μπορεί να προσφέρει στο σώμα...Θα συζητήσουμε λοιπόν για τα κορυφαία 5 πλεονεκτήματα για την πρωτεΐνη κολλαγόνου !
Τι είναι το κολλαγόνο;
Αυτό το συσφικτικό συστατικό του δέρματος στην πραγματικότητα παράγεται από το ανθρώπινο σώμα, συνθέτοντας ένα τεράστιο ποσοστό της κλίμακας 90% της οστικής μάζας και ένα τρίτο όλων των παραγώμενων πρωτεϊνών. Απλά για να ονομάσουμε μερικά είναι ο συνδετικός ιστός της καρδιάς, πνευμόνων, μυών, συνδέσμων, αιμοφόρων αγγείων, αρτηριών, κλπ.
Λογικά θα αναρωτιέστε, για πιο λόγο το δέρμα δεν θα αρπάζει αυτόματα τα συσφικτικά και ενισχυτικά οφέλη ως ένα υποπροϊόν που παράγει το δημοφιλές αυτό μόριο;
Η απάντηση για αυτό είναι απλή – το κολλαγόνο χαρκατηρίζεται ως μια ινώδη πρωτεΐνη, και έτσι όπως κάθε άλλη πρωτεΐνη, αποτελείται απο αμινοξέα. ‘Οπως οποιοδήποτε άλλο είδος πρωτεΐνης, η πρωτεΐνη κολλαγόνου θα διασπαστεί χωρίς τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία μπορούν μόνο να ληφθούν απο μια πλούσια σε πρωτεΐνη διατροφή.
Για παράδειγμα, η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αυγών, άπαχων κρεάτων, σόγιας κλπ τροφοδοτούν το σώμα με αυτά τα αμινοξέα, που συνδυάζονται προκειμένου να σχηματίσουν το κολλαγόνο που ευνοεί το σώμα. Εναλλακτικά, χωρίς αυτό, οι σύνδεσμοι μπορεί να αποδυναμωθούν, οι μυς να διασπαστούν, το δέρμα να κρεμάσει...άρα απ’ότι καταλαβαίνετε είναι πολύ σημαντικό!
Το κολλαγόνο στην διατροφή
Το κολλαγόνο είναι διαθέσιμο ως ενα βρόσιμο προϊόν υψηλής συμπύκνωσης υπό την ονομασία ζελατίνη. Το μόνο πρόβλημα αποκόμισης των οφελών απο αυτό είναι η έλλειψη ευελιξίας του, καθώς μπορεί να μετατραπεί μονο σε μορφή τζελ, περιορίζοντας τη χρήση του σε φαγητά όπως πχ πουτίγκα, ζελεδάκια κλπ.
Ωστόσο, ένα εύπεπτο κολλαγόνο σε μορφή σκόνης έχει γίνει πρόσφατα διαθέσιμο και μπορεί να αξιοποιηθεί σαν πηγή για να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορα φαγητά! Το νέο είδος ζελατίνης, γνωστό και ως κολλαγόνο υδρόλυσης, ή ως πεπτίδιο κολλαγόνου, είναι μια αγνή μορφή κολλαγόνου, απο εκχύλισμα βοοειδών, και έχει περίπου 90% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Πέραν της υψηλής περιεκτικότητας, το υδρολυτικό κολλαγόνο περιέχει όλα τα πλεονετκήματα της απλής ζελατίνης.
Παρακάτω θα βρείτε μερικά απο αυτά τα 5 εντυπωσιακά πλεονεκτήματα...
#1 Κολλαγόνο και καύση λίπους
Το υδρολυτικό κολλαγόνο που είναι μια αγνή και υψηλή σε περικτικότητα πρωτεΐνη είναι γνωστό ως ένα αποτελεσματικό καταστολέα πείνας, ενώ έχει αποδειχθεί απο πολλές κλινικές έρευνες οτι βοηθάει στην καύση λίπους (1,2).
Επιπροσθέτως, αντίθετα με κάποια άλλα προωθούμενα προϊόντα λιποδιάλυσης, το υδρολυτικό κολλαγόνο δεν περιέχει φίλτρα, ορμόνες, οξέα και δεν παράγεται με καμία μορφή σκληρής επεξεργασίας που μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του σώματος. Το υδρολυτικό κολλαγόνο έχει επίσης αποδειχθεί να παρουσιάζει μια μείωση στα λίπη, αποτρέποντας έτσι το φράξιμο των αρτηριών ενώ παράλληλα αυξάνει την σωστή λειτουργία των οργάνων. (4)
Οι άνθρωποι λοιπόν μπορούν να επωφελειθούν απο την κατανάλωση βρόσιμου κολλαγόνου όταν βρίσκονται σε περίοδο καύσης λίπους, λόγω την μειωμένης όρεξης που προκαλεί. Παράλληλα επίσης βοηθάει το σώμα στο να νιώθει γεμάτο για περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς παρενέργειες!
Έξτρα : Έχετε κυτταρίτιδα/χαλαρό δέρμα;Η κατανάλωση πρωτεΐνης κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της ελαστικότητας του χαλαρού δέρματος αλλά και την ορατή βελτίωση της εμφάνιση της κυτταρίτιδας κατά την διάρκεια απώλειας βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το μόριο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία του συνδετικού ιστού στο δέρμα, συνεπώς είναι ικανό να το πυκνώσει και να καλύψει τις διάφορες ανωμαλίες που μπορεί να προκύψουν.
#2 Μυϊκή ανάπτυξη & απόδοση
Το κολλαγόνο είναι ένα πανίσχυρο μόριο που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός αθλητή, bodybuilder ή και απλών αθλούμενων.
Η κατανάλωση του υδρολυτικού κολλαγόνου σε μορφή smoothie, ρόφημα πρωτεΐνης, pancake κλπ, έχει την ιδιότητα να βοηθήσει στην προώθηση μιας φυσικής πηγής κρεατίνης στο σώμα, ένα αμινοξύ που είναι αναγκαίο για να χτίζονται καινούργιοι μυς μετά την εκγύμναση και να προσφέρει γενικά ενέργεια.
Πως λειτουργεί;Οι μυς για να διατηρήσουν την κανονική τους λειτουργία στο σώμα βασίζονται σε μια άμεση πηγή ενέργειας. Αυτή προσφέρεται απο την διάσπαση της τρισφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) στα κύτταρα. Προκειμένου να προσδώσει περαιτέρω ενέργεια για να αντικατασταθεί αυτή η ένωση, χρειάζονται τα αμινοξέα γλυκίνης, αργινίνης και μεθιονίνης, που όλα αυτά μαζι σχηματίζουν το μόριο της κρεατίνης.
Πως σχετίζεται το κολλαγόνο με όλα αυτά;Τα πεπτίδια του κολλαγόνου περιέχουν δύο απο τα τρία αμινοξέα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια φυσική πηγή κρεατίνης στο σώμα. Το ζεύγος γλυκίνης και αργινίνης μέσα στο κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει την παραγωγή κρεατίνης, οπότε βοηθά στην αύξηση της σωματικής απόδοσης σε επανλαμβανόμενες φάσεις προπόνησης, (5),(6). Επιπλέον η αργινίνη βοηθάει στην μυϊκή ανάπτυξη και στην διατήρηση άπαχου μυϊκού ιστού.
#3 Αρθρώσεις και οστική δύναμη
Το υψηλό ποσοστό της οστικής μάζας που έχει παραχθεί απο κολλαγόνο έχει σημαντικό έλεγχο στο πόσο δυνατές ή αδύναμες θα είναι οι αρθρώσεις μας στην καθημερινή ζωή, ειδικά για άτομα που έχουν έναν ενεργό τρόπο ζωής.
Το να μην προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα αμινοξέα για να χτίσει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται, θα έχει ως αποτέλεσμα την διάσπαση πρωτεϊνών στο σώμα, κάτι το οποίο δεν θέλετε να γίνει αν ο στόχος σας είναι η αύξηση δύναμης. Καθώς αυτό μπορεί να έχει μια αλυσιδωτή αντίδραση και να κάνει τις αρθρώσεις αδύναμες και τα οστά να χάσουν πυκνότητα.
Από την άλλη, τρέφοντας το σώμα με τα κατάλληλα αμινοξέα θα βοηθήσει στο χτίσιμο των κατάλληλων πρωτεϊνών που χρειάζονται για να δυναμώσουν πολλά σημεία του σώματος, επιτρέποντας έτσι να έχουμε :
- Λιγότερες ενοχλήσεις και πόνους που μπορεί να εμποδίσουν την εκτέλεση διαφόρων ασκήσεων.
- Μεγαλύτερο εύρος κίνησης όταν σηκώνουμε βάρη.
- Αύξηση της συνολικής δύναμης που μεταφράζεται σε γενική αύξηση της έντασης μέσα στην προπόνηση.
Γενικά το κολλαγόνο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. (1)
#4 Κολλαγόνο για τον ύπνο και το άγχος
Ένα καλό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αποφέρει θαυματουργά οφέλη στο σώμα μας! Πέραν του προφανούς παράγοντα οτι μας κάνει λιγότερο κουρασμένους και ληθαργικούς κατα την διάρκεια της ημέρας, ο περισσότερος ύπνος μπορεί να αυξήσει την ποιότητα υγείας, να βελτιώσει την καθημερινή διάθεση και αντίληψη και την σεξουαλική ζωη. Επίσης ενώ μπορεί να τρέφεστε με τα κατάλληλα φαγητά και να έχετε έναν ενεργό τρόπο ζωής, αν δεν υπάρχει αρκετή ποσότοτητα ύπνου μπορεί να είναι η αιτία για την οποία δυσκολεύεστε να χάσετε βάρος.
Το αμινοξύ γλυκερίνη, εκτός όλων των άλλων έχει ακόμα ένα προνόμιο – την ικανότητα να βοηθάει άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή χειρότερα που ανήκουν στο 30% των ανθρώπων που υποφέρουν απο αϋπνία.
Μια έρευνα που αναλυεί τις επιδράσεις κατανάλωσης γλυκερίνης, συγκριτικά με ένα placebo φάρμακο πριν τον ύπνο, έδειξε ξεκάθαρα, οτι το αμινοξύ μείωσε την κόπωση και έχει μια τάση στην μείωση υπνηλίας(8).
Η γλυκίνη που εμπεριέχεται μέσα στο υδρολυτικό κολλαγόνο έχει την ικανότητα να απαλλάσσει απο το στρες και να μειώνει το άγχος χάρη στην ιδιότητα του, να είναι νευροδιαβιβαστής σε συνδιασμό με την ικανότητα να προάγει θεραπευτικές αλλαγές στο σώμα. (9) Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση στρες, άγχους, κατάθλιψης και όπως αναφέραμε και προηγουμένως βοηθούν στο να κοιμόμαστε καλυτερα.
#5 Κολλαγόνο και πέψη
Ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι μια βάση για ένα χαρούμενο και ενεργητικό τρόπο ζωής. Εναλλακτικά, ένα αδύναμο πεπτικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε αίσθηση νωθρότητας και ληθαργικότητας, κάνοντας σε να νιώθεις αποκαρδιωμένος ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονους, με άλλα λόγια, δεν θα έχετε όρεξη να γυμναστείτε.
Το κολλαγόνο μπορεί να συνεισφέρει σε ένα υγιή και λιγότερο ταραγμένο στομάχι χάρη τις χαλαρωτικές ιδιότητες που προσφέρονται από την γλυκίνη.
Σε περίπτωση που σας ενδιάφερει το επιστημονικό κομμάτι...Όταν ένα γεύμα καταναλώνεται, τα αμινοξέα κυστίνη και τρυπτοφάνη απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να προκαλέσουν καταστολή της λειτουργίας του θυροειδή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο στο να λαμβάνει λανθασμένα σήματα για να διασπάσει μυϊκό ιστό αντί λίπους για ενέργεια, έχοντας επίσης μια αλυσιδωτή αντίδραση προκαλώντας κόπωση, φλεγμονώδεις παθήσεις και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η γλυκίνη απο το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απορρόφηση αυτών των αμινοξέων, χτίζοντας έτσι έναν απαλό, ‘προστατευτικό φρουρό’ στην πεπτική οδό.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Αναφορές
(1) Veldhorst M – A breakfast with a-lactalbumin protein Clinical Nutrition vol 28 p 147 2009
(2) Martin A – Advanced nutritional intakes Ed. Tec. & Doc Paris 2001
(3) Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease.
(4) Clark, K.L. et al., 2008, 24-week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain.
(5) Paddon-Jones, D. et al., 2004, Potential ergogenic effects of arginine and creatine supplementation, The Journal of Nutrition, 134(10): 2888S-2894S
(6) Campbell, B.I. et al., 2004, The ergogenic potential of arginine, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1(2): 35-38
(7) Wald, A and Adibi, SA, Stimulation of gastric acid secretion by glycine and related oligopeptides in humans,American Journal of Physiology, 1982, 5, 242, G86-G88.
(8) Bannai, Makoto et al. “The Effects of Glycine on Subjective Daytime Performance in Partially Sleep-Restricted Healthy Volunteers.” Frontiers in Neurology 3 (2012): 61. PMC. Web. 31 Mar. 2015.
(9) Glycine neurotransmitter transporters: an update. – PubMed – NCBI http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396606