- Christen, W. G., Gaziano, J. M., Hennekens, C. H., PHYSICIANS, F. T. S. C. O., & STUDY II, H. E. A. L. T. H. (2000). Design of Physicians’ Health Study II—a randomized trial of beta-carotene, vitamins E and C, and multivitamins, in prevention of cancer, cardiovascular disease, and eye disease, and review of results of completed trials. Annals of epidemiology, 10(2), 125-134.
- Milunsky, A., Jick, H., Jick, S. S., Bruell, C. L., MacLaughlin, D. S., Rothman, K. J., & Willett, W. (1989). Multivitamin/folic acid supplementation in early pregnancy reduces the prevalence of neural tube defects. Jama, 262(20), 2847-2852.
- Baroni, L., Goggi, S., Battaglino, R., Berveglieri, M., Fasan, I., Filippin, D., … & Battino, M. A. (2019). Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients, 11(1), 5.
- Xu, Q., Parks, C. G., DeRoo, L. A., Cawthon, R. M., Sandler, D. P., & Chen, H. (2009). Multivitamin use and telomere length in women. The American journal of clinical nutrition, 89(6), 1857-1863.
Πολλοί από εμάς πιθανότατα έχουμε πάρει συμπληρώματα στο παρελθόν - ακόμα κι αν δεν είχες πάντα τη φυσική κατάσταση ή δεν είχες εστιάσει τρελά στη διατροφή σου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα στην αγορά είναι οι πολυβιταμίνες - αλλά είναι καλές για σένα; Αξίζουν πραγματικά οι πολυβιταμίνες;
Η βάση της λήψης μιας πολυβιταμίνης είναι να δώσεις στο σώμα σου ένα προβάδισμα με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ημέρα, σε περίπτωση που δεν φτάνεις τις ημερήσιες συνιστώμενες δοσολογίες μέσω της διατροφής σου. Ενώ θα έχεις ιδανικά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από την διατροφή σου, οι πολυβιταμίνες σου παρέχουν ότι χρειάζεσαι για να καλύψεις τυχόν ελλείψεις στη διατροφή σου.
Ο όρος πολυβιταμίνη δεν περιγράφει μια τυπική, μοναδική σύνθεση - υπάρχουν πολλοί τύποι πολυβιταμινών που βοηθούν διαφορετικές ανάγκες και στόχους. Ορισμένες έχουν μεγαλύτερη ισχύ από άλλες και ορισμένες στοχεύουν σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλες έχουν ένα μεγαλύτερο φάσμα βιταμινών για να σε βοηθήσουν να ικανοποιήσεις τις καθημερινές σου απαιτήσεις. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τα οφέλη των πολυβιταμινών και θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις αν μια πολυβιταμίνη είναι 1 - καλή για σένα και 2 - εάν αξίζει να την πάρεις.
Ποια είναι τα οφέλη των πολυβιταμινών;
Οι πολυβιταμίνες σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν στη συμπλήρωση της καθημερινής πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τα τρόφιμα - η λέξη "συμπλήρωμα" που σημαίνει "προσθήκη" σε αυτό που ήδη παίρνεις από τη διατροφή σου. Έτσι, ένα συμπλήρωμα δεν υποτίθεται ότι αντικαθιστά ένα υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά μάλλον συμπληρώνει τα κενά και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της διατροφής σου.
Αν και θεωρείται συμπλήρωμα, οι πολυβιταμίνες διαφέρουν από τα συμπληρώματα που εστιάζουν στην απόδοση, όπως η κρεατίνη, το οποίο λαμβάνεται με γνώμονα ένα συγκεκριμένο όφελος. Ο στόχος της χρήσης πολυβιταμινών είναι γενικά να γίνεις και να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο υγιής, έχοντας υπόψη ότι οι χρόνιες ανεπάρκειες βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πιθανά οφέλη των πολυβιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης σοβαρών ασθενειών που συνδέονται με ανεπάρκειες βιταμινών.1 Ωστόσο, τα μεγαλύτερα οφέλη των πολυβιταμινών έχουν αποδειχθεί σε εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών / ιχνοστοιχείων πριν από τη συμπλήρωση. 1
Ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τις πολυβιταμίνες;
Επειδή οι πολυβιταμίνες έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίσουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τη διατροφή ενός ατόμου, ορισμένες ομάδες που περιορίζουν την πρόσληψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων ή εκείνων που έχουν συνθήκες υγείας που αυξάνουν την ανάγκη τους για ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια πολυβιταμίνη.
Έγκυες γυναίκες
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του σώματός σου αλλάζουν καθώς το μωρό σου αναπτύσσεται. Οι προγεννητικές πολυβιταμίνες συχνά συνιστώνται για να βοηθήσουν στην κάλυψη όχι μόνο των αναγκών της μητέρας, αλλά και των αναγκών του μωρού. Το επιπλέον DHA (συχνά με τη μορφή ιχθυελαίου) και το φολικό οξύ περιλαμβάνονται συνήθως για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. 2
Vegans και Vegetarians
Όταν ακολουθείς μια vegans ή vegetarian διατροφή και αποφεύγεις ζωικά προϊόντα, μπορεί να χάνεις τα θρεπτικά συστατικά που σου παρέχουν τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να παρακολουθείς εάν ακολουθείς αυτά τα διατροφικά πρότυπα. Εάν αποφεύγεις επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η βιταμίνη D και το ασβέστιο πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη σε μια πολυβιταμίνη. 3
Ηλικιωμένοι ενήλικες
Καθώς γερνάμε, το σώμα μας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην πέψη και απορρόφηση ορισμένων τροφίμων και άλλες διαδικασίες γήρανσης αλλάζουν τις ανάγκες μας για ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και Β12.
Ορισμένοι ηλικιωμένοι ενήλικες επίσης δεν έχουν όρεξη όσο μεγαλώνουν. Μία μελέτη έδειξε ότι η λήψη πολυβιταμίνης επιβραδύνει στην πραγματικότητα τη διαδικασία γήρανσης μέχρι το επίπεδο του DNA. 4
Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες
Εάν αποφεύγεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά) λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών, ίσως χρειαστεί να εξετάσεις μια πολυβιταμίνη για να καλύψεις τα κοινά θρεπτικά συστατικά σε αυτά τα τρόφιμα.
Οι βιταμίνες Β προστίθενται συχνά σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οπότε όσοι κάνουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να επωφεληθούν από επιπλέον βιταμίνες Β.
Εξειδικευμένες δίαιτες
Εάν ακολουθείς μια δίαιτα σε στιλ κετο ή μια δίαιτα μόνο με κρέας ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο διατροφής με σημαντικούς περιορισμούς, λάβε υπόψη ποια θρεπτικά συστατικά μπορεί να σου λείπουν από τα τρόφιμα που αποφεύγεις.
Συχνά οι εξειδικευμένες δίαιτες περιορίζουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Δες τους κινδύνους και τα οφέλη των περιοριστικών τρόπων διατροφής και σχεδίασε το πως θα βελτιστοποιήσεις τη διατροφή σου με μια πολυβιταμίνη, εάν χρειάζεται.
Θέματα υγείας
Μερικές χρόνιες ασθένειες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται, απορροφά ή χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Εάν λαμβάνεις θεραπεία για μακροχρόνια κατάσταση υγείας, μίλησε με το γιατρό σου για το πώς επηρεάζει τη διατροφή σου και ρώτησε εάν συστήνει ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης.
Υπάρχουν αρνητικά με τις πολυβιταμίνες;
Ενώ τα πιθανά οφέλη των πολυβιταμινών είναι σαφή, είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη πιθανά αρνητικά των πολυβιταμινών.
Το σώμα μας είναι αποτελεσματικές μηχανές και μπορεί να φιλτράρει μερικές - αλλά όχι όλες - επιπλέον βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε. Ωστόσο, η λήψη μεγάλων δόσεων (2-3 ή περισσότερες φορές την απαιτούμενη ποσότητα) ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί πραγματικά να είναι επιζήμια για την υγεία σου.
Για παράδειγμα, πάρα πολύ σίδηρος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και πολύ βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Το συκώτι και τα νεφρά μας είναι αρκετά αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα των απορριμμάτων, αλλά πολλές βιταμίνες και μέταλλα έχουν ορίσει «ανεκτά ανώτατα όρια» εκτός από τα συνιστώμενα επίπεδα ημερήσιας πρόσληψης.
Είναι επίσης σημαντικό να λάβεις υπόψη τη διατροφή σου και να ελέγξεις τις ετικέτες πολυβιταμινών σου για να βεβαιωθείς ότι στοχεύει πραγματικά στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που μπορεί να χρειάζεσαι για ενίσχυση. Συχνά, οι πολυβιταμίνες περιεχουν το 200 ή 300% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης - κάτι που δεν τις κάνει απαραίτητα καλύτερες.
Ενώ ορισμένες υψηλές δόσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία μας, άλλες απλώς αποβάλλονται από το σώμα μας και σπαταλούνται.
Αξίζει να πάρεις τις πολυβιταμίνες;
Λοιπόν, οι πολυβιταμίνες είναι καλές για σένα; Σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών με βάση την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας σου και την κατάσταση της υγείας σου. Εάν βρίσκεσαι σε μία δίαιτα που σε περιορίζει για οποιονδήποτε λόγο, δείχνεις σημάδια ελλείψεων ή γήρανσης, είναι επίσης πιθανό να είναι ευεργετικές.
Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν υπερβολικά;
Απολύτως. Γίνε έξυπνος καταναλωτής και κάνε την έρευνά σου (μαζί με το γιατρό σου) σχετικά με τον τύπο πολυβιταμίνης που μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός για σένα και αγόρασε από μια αξιόπιστη μάρκα.
Αξίζουν οι πολυβιταμίνες;
Εάν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι έχεις έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, η λήψη πολυβιταμίνης μπορεί να είναι αυτό που ψάχνεις για μια επιπλέον ώθηση. Τα σώμα μας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν του δίνουμε όλο το καύσιμο - τόσο μακροθρεπτικά όσο και μικροθρεπτικά συστατικά - που χρειάζεται. Οι πολυβιταμίνες σίγουρα αξίζουν τον κόπο αν τις χρησιμοποιήσεις σωστά και επιλέξεις τον πιο κατάλληλο τύπο για σένα.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
H Claire είναι Registered Dietitian (εγγεγραμμένη διαιτολόγος) από το Academy of Nutrition and Dietetics και πιστοποιημένη Health and Wellness Coach από το International Consortium for Health and Wellness Coaching. Έχει πτυχίο Bachelor of Science in Biology και μεταπτυχιακό Master’s degree in Clinical Dietetics και Nutrition από το University of Pittsburgh.
Η Claire λατρεύει να μιλάει και να γράφει για το φαγητό και το fitness και της αρέσει να χρησιμοποιεί την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει τους άλλους να πετύχουν τους στόχους υγείας και ευεξία τους.
Η Claire είναι επίσης πιστοποιημένη instructor στην ποδηλασία σε κλειστό χώρο και αγαπάει την πνευματική και φυσική ώθηση που λαμβάνει από τα μαθήματα yoga και τρεξίματος. Όταν δεν καταφέρνει να διατηρηθεί fit, ζητωκραυγάζει για τις τοπικές ομάδες της περιοχής της στο Pittsburgh, ή μαγειρεύει για την οικογένειά της στην κουζίνα.
Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Claire’s εδώ.