Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής, ενώ δεν είναι τόσο καλά γνωστό ότι τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.
Ενώ ορισμένα αμινοξέα είναι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών, κάποια άλλα έχουν πολυάριθμους ρόλους που ασκούν στο σώμα μας για να διασφαλίσουν ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.
Πάμε να μάθουμε περισσότερα για τα αμινοξέαΣύνθεση της Πρωτεΐνης απο αμινοξέα
Τα αμινοξέα ενώνονται μεταξύ τους σε αλυσίδες για να σχηματίσουν RNA, ένα αντίγραφο του DNA. Αυτό συμβαίνει όταν ορισμένα κύτταρα απαιτούν πρωτεΐνη, για παράδειγμα, για να «μεγαλώνουν» τους μυς σας.
Προκειμένου η διαδικασία αυτή να συμβεί, όλα τα ειδικά aminos πρέπει να είναι διαθέσιμα κατά το σωστό χρόνο, διαφορετικά η απαιτούμενη πρωτεΐνη δεν μπορεί να συντεθεί. Μόλις η αλληλουχία αμινοξέων έχει διαμορφωθεί, διπλώνει και ανατρέπεται στην δευτεροταγή δομή.
Πολλές από τις τα άλφα έλικες και βήτα σχηματίζουν πτυχωτές δομές (δευτεροταγής δομή μιας πρωτεΐνης) όταν ενώνονται, σχηματίζοντας την τριτοταγή δομή. Κάθε πρωτεΐνη έχει ένα συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο της επιτρέπει να πραγματοποιήσει την επιθυμητή λειτουργία της. Όλες οι πρωτεΐνες είναι διαφορετικές: ως εκ τούτου, συγκεκριμένες πρωτεΐνες υπάρχουν για ένα συγκεκριμένο σκοπό.
Όταν οι μύες σας να "καταστρέφονται", υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που απαιτούνται για να αποκατασταθούν. Αυτός είναι ο λόγος που τα συμπληρώματα αμινοξέων, όπως τα BCAAs είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των οπαδών του fitness.
Οφέλη απο τα Αμινοξέα | Βελτίωση στην καρδιαγγειακή υγεία
Το μονοξείδιο του αζώτου είναι απαραίτητο για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, δεδομένου ότι βοηθά χαλαρώνοντας τους μικροσκοπικούς μύες στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτό μειώνει την πίεση και είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία. Για να συντεθεί το νιτρικό οξείδιο, τα αμινοξέα είναι απαραίτητα.
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, αφού οι πλάκες είναι λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν μέσα στις αρτηρίες σας. Αυτό προλαμβάνει ασθένειες όπως η καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, το μονοξείδιο του αζώτου είναι το κύριο δραστικό συστατικό στη νιτρο-γλυκερίνη, ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να ληφθεί για την ανακούφιση από πόνους στο στήθος που προκαλούνται από την στεφανιαία νόσο.
Αμινοξέα και παραγωγή νευροδιαβιβαστών
Υπάρχουν αρκετά γνωστά aminos, όπως η τυροσίνη και η τρυπτοφάνη, τα οποία παράγουν νευροδιαβιβαστές. Οι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των νευρικών αντιδράσεων, οι οποίες βελτιώνουν τους χρόνους αντίδρασης και την εγρήγορση.
Επιπλέον, η τρυπτοφάνη παράγει μια ορμόνη που είναι γνωστή ως σεροτονίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεσή σας. Η τυροσίνη συνθέτει και την αδρεναλίνη, η οποία παρέχει ενέργεια βραχυπρόθεσμα. Όταν και οι δύο εργάζονται από κοινού, μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα της ενέργειας και της δύναμης του εγκεφάλου.
✓Με το να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή η λήψη συμπληρωμάτων αμινοξέων θα αυξήσει τα επίπεδα αυτών των αμινοξέων, που θα σας επιτρέπει να καρπωθείτε τα οφέλη.
Συμβολή στην βελτίωση του μεταβολισμού
Ένας άλλος ρόλος που παίζουν τα αμινοξέα στο σώμα μας έχει να κάνει με τον μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας μας.
✓ Ενώ η προτιμώμενη πηγή ενέργειας είναι από σύνθετους υδατάνθρακες και λίπη, ωστόσο είναι γεγονός ότι τα αμινοξέα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, όταν απαιτείται. Για παράδειγμα, όταν οι αθλητές στο γυμναστήριο πλησιάζουν σε αγωνιστική κατάσταση, οι υδατάνθρακες είναι συνήθως ελάχιστοι - ως εκ τούτου, μια πτώση στην ενέργειας μπορεί να συμβεί. Αμινοξέα όπως τα BCAAs μπορεί να δώσουν μια επιπλέον ενέργεια και τα σωστά αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή του μυϊκού καταβολισμού.
Αμινοξέα & αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τρία αμινοξέα, γνωστά ως γλουταμινικό οξύ, κυστεΐνη και γλυκίνη συνδυάζονται για να σχηματίσουν την γλουταθειόνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό.
✓ Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μολύνσεων και επιτρέπουν στα κύτταρα να εκτελούν τις συνήθεις καθημερινές διαδικασίες.
Πηγές Αμινοξέων
Υπάρχουν δύο τύποι αμινοξέων: τα απαραίτητα και τα μη απαραίτητα.
Με απλά λόγια, τα απαραίτητα αμινοξέα είναι εκείνα τα οποία το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του, ως εκ τούτου, θα πρέπει να τα καταναλώνετε μέσα από τη διατροφή σας, είτε από πηγές διατροφής ή συμπληρωμάτων.
✓ Τα Μη απαραίτητα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν από το σώμα μας, ωστόσο, είναι συχνά επωφελές να τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.
✓ Τα αμινοξέα βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, έτσι οι χορτοφάγοι μπορεί συχνά να πασχίζουν για να πάρουν τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται. Για το λόγο αυτό, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα.
Με λίγα λόγια
Τα aminos είναι πολύ σημαντικές ουσίες για το σώμα μας. Όλα πραγματοποιούν διαφορετικές ιδιότητες για να διασφαλίσουν ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά στην καθημερινή μας ζωή. Χωρίς αυτά, εμείς απλά δεν είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
[1] Amino acid supplements and recovery from high-intensity resistance training: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20300014
[2] Amino acid supplementation and impact on immune function in the context of exercise: http://www.jissn.com/content/11/1/61
[3] Branched-chain amino acids side effects and safety: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1005-branched-chain%20amino%20acids.aspx?activeingredientid=1005&activeingredientname=branched-chain%20amino%20acids
[4] Amino acids and their significance for arthritis and osteoporosis: http://www.aminoacid-studies.com/areas-of-use/arthritis-and-osteoporosis.html
[5] Effects of protein and amino-acid supplementation on athletic performance: http://www.sportsci.org/jour/9901/rbk.html
[6] Dietary Supplements and Sports Performance: Amino Acids: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129148/
[7] Amino acid supplements: L Glutamine, with Reference to the Related Compound Glutamate: http://www.itmonline.org/arts/glutamine.htm
[8] Amino acid supplement (By mouth): https://umm.edu/health/medical/drug-notes/notes/amino-acid-supplement-by-mouth