Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που όλοι αγχώνονται να έχουν το τέλειο σώμα. Ενώ ο ήλιος, η θάλασσα και η άμμος φέρνουν χαρά σε πολλούς, αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί επίσης να είναι περίοδος άγχους, με κάποιους ανθρώπους να ανησυχούν για το πώς θα φαίνονται στην παραλία.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα μηνύματα τόσων ετών για το ότι πρέπει να είσαι σε φόρμα για τις καλοκαιρινές διακοπές και να είσαι "έτοιμος για την παραλία". Το θέμα είναι ότι τα "σώματα παραλίας" είναι εντελώς ψεύτικα. Να γιατί.
Τι στο καλό είναι το "σώμα παραλίας" και γιατί είναι μια επιβλαβής φράση;
Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "σώμα παραλίας", αλλά τι σημαίνει αυτό; Βασικά, πρόκειται για την ιδέα ότι πρέπει να "γυμναστείς" για να μπορέσεις να πατήσεις το πόδι σου στην παραλία, κάτι που είναι προφανώς γελοίο και επιβλαβές για πολλούς λόγους.
Αν και δεν είναι κακό να θέλεις να γυμναστείς και να είσαι πιο υγιής, το πρόβλημα είναι η πεποίθηση ότι κάποια σώματα ανήκουν σε μια παραλία και κάποια άλλα όχι - και ότι πρέπει να προετοιμάσεις το σώμα σου για να ταιριάζει σε αυτό το ιδανικό.
Δυστυχώς, αυτήν την ιδέα δεν φαίνεται να συμμερίζεται όλη η κοινωνία. Μια μελέτη του 2021 αποκάλυψε ότι το 58% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βιώσει κάποια μορφή στιγματισμού για το βάρος τους.1
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση στρεβλών αντιλήψεων για το σώμα. Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι το 69% των συμμετεχόντων αναγνώρισε ότι οι εικόνες στα περιοδικά είχαν επηρεάσει τις ιδέες για το "ιδανικό" σωματικό βάρος, ενώ το 47% εξέφρασε την επιθυμία να χάσει βάρος αφού είδε αυτές τις εικόνες.2
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης συμβάλει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα, ιδίως μεταξύ των νέων. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 53% των νεαρών ενηλίκων, που πίστευαν ότι δεν ήταν αρκετά αδύνατοι ή φοβόντουσαν ότι θα γίνουν πολύ χοντροί, παρουσίαζαν «κλινικά σημαντικά» συμπτώματα δυσμορφικής διαταραχής του σώματος.3
Αυτές οι μελέτες δείχνουν τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχουν φράσεις όπως "σώμα παραλίας", τόσο σε ενήλικες όσο και σε νέους, και γιατί είναι σημαντικό να προωθούμε υγιή ιδανικά σώματος και να αγκαλιάζουμε σώματα όλων των σχημάτων και μεγεθών.
Τα σώματα δεν είναι "καλά" ή "κακά"
Δυστυχώς, η κοινωνία μας επηρεάζει ως προς το να βλέπουμε ορισμένους σωματότυπους είτε ως "καλούς" είτε ως "κακούς". Τα μικρότερα, λεπτότερα σώματα θεωρούνται συχνά "καλά", ενώ τα μεγαλύτερα σώματα θεωρούνται "κακά".
Για πολλά χρόνια, αυτά τα επιβλαβή ιδανικά για το σώμα, διαιωνίζονταν στις εφημερίδες, τα περιοδικά και την τηλεόραση - και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμφισβήτητα επιδείνωσαν τα πράγματα.
Αυτού του είδους η ταμπέλα μπορεί να μην φαίνεται σοβαρό ζήτημα, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι που κυνηγούν το "καλό" ιδεώδες μπορεί να αισθάνονται αναγκασμένοι να καταφύγουν σε ακραία μέτρα για να το επιτύχουν, ενώ οι άνθρωποι που το έχουν μπορεί να αισθάνονται εξαιρετική πίεση για να το διατηρήσουν.
Το πρώτο βήμα για να νιώσεις άνετα στο πετσί σου είναι να προσπαθήσεις να ξεχάσεις αυτές τις ταμπέλες. Δεν είναι εύκολο - ειδικά όταν φαίνονται τόσο διαδεδομένα - αλλά το μόνο που έχει σημασία είναι η δική σου υγεία και η δική σου ευτυχία. Τίποτα άλλο.
Πόσο βιώσιμο είναι ένα "σώμα παραλίας" ;
Από τα τσάγια δίαιτας μέχρι τα κολάν "καύσης λίπους", οι μέθοδοι για να αποκτήσεις ένα σώμα παραλίας αποτελούνται κυρίως από γρήγορες λύσεις που δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα.
Αυτές οι γρήγορες λύσεις, όπως η αυστηρή δίαιτα και οι ακραίες προπονήσεις, όχι μόνο λειτουργούν σπάνια - μπορούν επίσης να προκαλέσουν μακροχρόνιες βλάβες. Η δίαιτα γιο-γιο, ειδικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Επικεντρώσου λιγότερο στην "ανάγκη" να αποκτήσεις σώμα παραλίας. Δεν είναι ντροπή να θέλεις να γίνεις πιο γυμνασμένος ή να χάσεις βάρος, αλλά είναι σημαντικό να γίνεται με ασφάλεια και για τους σωστούς λόγους.
Τα αποτελέσματα που διαρκούν - αν η απώλεια σωματικού βάρους είναι ο κύριος στόχος σου - απαιτούν χρόνο, δέσμευση και συνέπεια. Οποιοσδήποτε υπεύθυνος γυμναστής θα σου πει το εξής - η απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα είναι μια υγιής, βιώσιμη προσέγγιση.
Τι γίνεται αν θέλεις να γίνεις πιο γυμνασμένος;
Αν θέλεις να γίνεις πιο γυμνασμένος, να χάσεις σωματικό βάρος ή απλώς να ζήσεις λίγο πιο υγιεινά, πρέπει να το σκεφτείς ως μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί χρόνο, δέσμευση και συνέπεια.
Είναι ζωτικής σημασίας να δεσμευτείς για πραγματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη πρόοδο με την πάροδο του χρόνου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις για τις διάφορες τροφές και τις ενεργειακές σου ανάγκες και, στη συνέχεια, κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης και διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις ρεαλιστικά.
Ο καθορισμός μακροπρόθεσμων και βιώσιμων στόχων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οικοδομήσεις μια πιο υγιή σχέση με το σώμα σου χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψεις όλα όσα απολαμβάνεις.
Πώς θα βρεις έναν διαφορετικό στόχο;
Συχνά συνδέουμε την αξία και την ευτυχία μας με την εμφάνισή μας, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθούμε για κάτι περισσότερο από το να δείχνουμε απλώς ωραίοι. Ανεξάρτητα από το σχήμα και το μέγεθός του, το σώμα σου είναι ικανό για πολλά πράγματα - γι' αυτό σκέψου πέρα από την εμφάνισή του.
Ο καθορισμός στόχων που ωφελούν τη συνολική σου υγεία μπορεί να είναι πολύ πιο ικανοποιητικός και πιο εύκολο να τον ακολουθήσεις, από τους στόχους που επικεντρώνονται αποκλειστικά σε σωματικά ή αισθητικά αποτελέσματα.
Ρώτησε τον εαυτό σου αν υπάρχουν αθλήματα που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις, δεξιότητες που ήθελες να μάθεις ή στόχοι καλύτερης επίδοσης που είχες στο πίσω μέρος του μυαλού σου και κάνε αυτά να είναι οι στόχοι σου. Η εστίαση στην επίτευξη κάτι νέου θα πρέπει να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από το να αλλάξεις την εμφάνισή σου.
Με λίγα λόγια
Είναι κρίμα που ζούμε σε έναν κόσμο που μπορεί να έχει τόσο στενά πρότυπα όσον αφορά την ελκυστικότητα. Κάνει τους περισσότερους ανθρώπους - που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα ιδανικά - να αισθάνονται δυστυχισμένοι με το σώμα τους και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και την αυτοεκτίμησή τους.
Η αμφισβήτηση αυτών των αδύνατων προτύπων μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε. Θα πρέπει όλοι να μπορούμε να πηγαίνουμε στην παραλία και να διασκεδάζουμε χωρίς να ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Κάθε σώμα είναι ένα σώμα παραλίας - μην αφήσεις κανέναν να σου πει το αντίθετο.
- Pearl, R. L., Puhl, R. M., Lessard, L. M., Himmelstein, M. S., & Foster, G. D. (2021). Prevalence and correlates of weight bias internalization in weight management: A multinational study. SSM – population health, 13, 100755. https://doi.org/10.1016/j.ssmph.2021.100755
- Field, A. E., Cheung, L., Wolf, A. M., Herzog, D. B., Gortmaker, S. L., & Colditz, G. A. (1999). Exposure to the mass media and weight concerns among girls. Pediatrics, 103(3), E36. https://doi.org/10.1542/peds.103.3.e36
- McGuire, F. H., Goldbach, J. T., Senese, J. G., Cabrera, J. R., Schrager, S. M., & Duncan, A. E. (2023). Longitudinal association of homonegative school climate with body dysmorphic disorder among cisgender sexual minority adolescents: Testing mediation through proximal minority stressors. Body image, 45, 86–93. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2023.02.007