Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Συμβουλές για τρέξιμο | Δείτε ποιες να αποφεύγετε

Συμβουλές για τρέξιμο | Δείτε ποιες να αποφεύγετε
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Συμβουλές για τρέξιμο | Δείτε ποιες να αποφεύγετε

Ένα από τα αγαπημένα πράγματα των δρομέων είναι να μιλάνε μεταξύ τους για το τρέξιμο δίνοντας συμβουλές ο ένας στον άλλον. Πολλές φορές όμως οι συμβουλές που θα ακούσετε ή θα διαβάσετε δεν είναι σωστές και θα μπορούσαν να σας στοιχήσουν τόσο σε απόδοση όσο και σε τραυματισμούς.

Παρακάτω σας παραθέτω τις χειρότερες και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε ό,τι διαβάσετε από εδώ και πέρα.

Τρέξε γρήγορα στην αρχή για να γλιτώσεις χρόνο

Πρέπει να το αποφύγετε οπωσδήποτε. Σίγουρα μετά από μερικές μέρες φόρτωσης υδατανθράκων και φορμαρίσματος θα νιώθετε πολύ καλά τα πόδια σας όμως πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να τρέξετε πολύ γρήγορα στην αρχή – ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το λέω από το να γίνει. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αγώνας τόσο πιο συγκρατημένα πρέπει να ξεκινήσετε. Το αίσθημα του να προσπερνάς δρομείς στο τέλος έχοντας δυνάμεις είναι πολύ καλύτερο από το να τους αφήνεις πίσω στην αρχή αλλά να καρφώνεις στο τέλος ξεμένοντας από δυνάμεις.

Αγόρασε καινούρια παπούτσια για τον αγώνα

Αλήθεια είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσατε να κάνετε. Είναι χρυσός κανόνας του τρεξίματος ότι ο εξοπλισμός του αγώνα πρέπει να είναι δοκιμασμένος και στην προπόνηση και όχι καινούριος του κουτιού. Σίγουρα θέλουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως πληγές και φουσκάλες.

Πρέπει να χάσεις βάρος για να γίνεις γρήγορος

Άμα έχεις παραπανίσια κιλά σίγουρα το να τα χάσεις θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο γρήγορος αλλά το να προσπαθείς να χάσεις κιλά σε λάθος περίοδο ή χωρίς να το χρειάζεσαι θα σε κάνει να νιώσεις αδύναμος και θα σου κάνει κακό.

Δοκίμασε όλα τα δείγματα στη έκθεση πριν τη κούρσα (είναι δωρεάν!)

Εκτός και άμα βρίσκεσαι εκεί ως θεατής (και δεν τρέχεις) απέφυγε να πάρεις από τα δωρεάν δείγματα που πολλές φορές μοιράζουν πριν τους αγώνες σε διάφορα stand. Όπως ακριβώς και με τον εξοπλισμό σας πρέπει να χρησιμοποιείτε ότι έχετε δοκιμάσει και στην προπόνηση.

Αν τρέχεις πολύ δεν έχει σημασία τι τρως

Το να τρέχεις μερικά χιλιόμετρα τη μέρα δυστυχώς δε σου δίνει το δικαίωμα να φας ό,τι και όσο θέλεις. Ακόμη και αν συστηματικά τρέχεις πολύ και καις θερμίδες το να τρως ανθυγιεινά δε θα βοηθήσει το σώμα σου να αποδώσει όπως θα έπρεπε και δε θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Προπονήσου με πόνο, θα σε κάνει πιο δυνατό.

Είναι λογικό μετά από κάποιες προπονήσεις να είσαι πιασμένος αλλά αν πραγματικά πονάς είναι ώρα να ρίξεις λίγο τον ρυθμό και να πάρεις μία μέρα ρεπό. Εσύ νιώθεις πιο καλά από όλους το σώμα σου και είναι κρίμα να αφήσεις μία κακή συμβουλή να σε οδηγήσει σε τραυματισμό.

Δε χρειάζεται να ανεφοδιαστείς για τον μαραθώνιο

Στην πραγματικότητα…χρειάζεται! Σε αντίθεη με τις μικρότερες κούρσες η διατροφή και ο σωστός ανεφοδιασμός κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Το να τρέχεις αγώνες μεγάλης διάρκειας καταναλώνει γλυκογόνο το οποίο πρέπει να αντικαταστήσεις με κάποιο ποτό ή gel αλλιώς είναι 100% σίγουρο ότι θα πέσει ο ρυθμός σου ή ακόμη χειρότερα δε θα τερματίσεις καθόλου.

Για να είσαι καλός δρομέας πρέπει να ακολουθείς τη μόδα

Ίσως το τρέξιμο χωρίς παπούτσια, το να ξεκινήσετε τη δίαιτα Paleo ή το Functional Training να είναι αυτό που χρειάζεστε αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μη παρασυρθείτε από τη μόδα. Στο τέλος αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι να κάνετε αυτό που έχετε δοκιμάσει και ξέρετε ότι δουλεύει.

Ακολούθησε το αρχικό σου πλάνο για τον αγώνα όπως και να έχει

Σίγουρα είναι καλό να έχεις σκεφτεί από πριν και να φαντάζεσαι πως θα κυλήσει ο αγώνας, αλλά μερικές φορές ο καιρός είναι πιο ζεστός ή ξυπνάς συναχωμένος και ο στόχος των 2 ωρών για τον ημιμαραθώνιο φαίνεται απλησίαστος. Οι καλοί δρομείς είναι αυτοί που ξέρουν πότε πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους.

Περιόρισε το φαγητό και τα υγρά πριν τον αγώνα για να μη πας τουαλέτα

Για να αποδώσεις τα μέγιστα πρέπει να είσαι σωστά ενυδατωμένος και να έχεις τραφεί καλά. Δε πειράζει να φας και να πιείς πιο λίγο μέχρι μία ώρα όμως πριν τον αγώνα. Πιο πολύ από αυτό θα σου κοστίσει ακόμη και με εγκατάλειψη.

Κάθε προπόνηση πρέπει να σε αφήνει εξουθενωμένο

Σαν αρχική σκέψη φαίνεται σωστό, όσο πιο σκληρά προπονηθείς τόσο πιο γρήγορα θα τρέξεις σωστά? Όμως αν δε δώσεις στο σώμα σου τον απαραίτητο χρόνο να ξεκουραστεί, να αναρρώσει και να αποκομίσει όλα τα οφέλη της προπόνησης τότε σίγουρα κάποια στιγμή όλο αυτό θα συσσωρευτεί σε τραυματισμό. Κράτα την ενέργεια σου για τις δύσκολες και γρήγορες προπονήσεις. Οι περισσότερες προπονήσεις πρέπει να γίνονται σε ένταση που μπορείς να αντέξεις.

Δε χρειάζεσαι ειδικά παπούτσια τρεξίματος

Άμα απλά τρέχεις μερικά χιλιόμετρα περιστασιακά σίγουρα θα μπορείς να το κάνεις και με παπούτσια του τένις ή απλά αθλητικά. Αν όμως είσαι δρομέας που γυμνάζεται συστηματικά ένα ζευγάρι ειδικά παπούτσια τρεξίματος σίγουρα αξίζει την επένδυση.

Μη τρέχεις θα καταστρέψεις τα γόνατα σου

Αν είσαι δρομέας σίγουρα έχεις ακούσει αυτή τη συμβουλή από τους φίλους και την οικογένεια σου. Ευτυχώς αποτελεί μόνο έναν μύθο και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος) κάνει πιο πολύ καλό στην υγεία των οστών και των αρθρώσεων παρά κακό.

 

 

 

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein