Στην εφηβική ηλικία τα παιδιά πρέπει να κάνουν άσκηση αντιστάσεων με βάρη, δεν πρέπει να κάνουν όμως άρση βαρών. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει μια περίπτωση καθίζησης των μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, που μπορεί να κοστίσει σε τελικό ύψος στα παιδιά σας. ’Όσον αφορά τα βάρη-και δεν αναφέρομαι σε αγωνιστικό bodybuilding - είναι μύθος ότι κονταίνουν λόγω του ότι οι μύες δεν αφήνουν τα οστά να αναπτυχθούν.
Απεναντίας, τα κόκκαλα δυναμώνουν και ενισχύεται το αναβολικό ορμονικό περιβάλλον στα παιδιά, με κατακόρυφη αύξηση τεστοστερόνης, σωματοτροπίνης και αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης, διαμέσω των βασικών ασκήσεων με ελεύθερα βάρη.
Επίσης θα καταπολεμήσει το φαινόμενο της παχυσαρκίας, μέσω της αύξησης του βασικού μεταβολισμού, λόγω της μυϊκής ανάπτυξης. Θα μάθει να τρώει καλύτερα και δεδομένου ότι το μυοσκελετικό του βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, θα προσκομίσει μέγιστα οφέλη. Όμως, αν γίνει χρήση στεροειδών, αυτό θα επιταχύνει τη σύγκλειση των επιφύσεων, με αποτέλεσμα την πρόωρη ανάπτυξη και παύση πριν τα δεκαοκτώ έτη. Σε παιδιά με υποφυσεογενή νανισμό, η χορήγηση σωματοτροπίνης-αυξητικής ορμόνης, θα βοηθήσει την ανάκτηση της ανάπτυξης και την απόκτηση του γενετικά καθορισμένου τελικού ύψους. Αν ένας νέος θέλει να ξεκινήσει χρήση ΑΑΣ, θα πρέπει να το σκεφτεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ και αυτό θα πρέπει να το κάνει μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του, όχι μόνο για το θέμα του τελικού του ύψους, αλλά και για να μην διαταράξει το εξελισσόμενο ορμονικό του περιβάλλον.
Βιβλιογραφία
Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.