Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ψυχική μας υγεία μπορεί να παρακινήσει αλλά και να σταματήσει την άσκησή μας
Η άσκηση είναι μια απόδραση για πολλούς από εμάς, ένας τρόπος για να ξεφύγουμε από το άγχος και να αδείασουμε το μυαλό μας. Έτσι, όταν τα γυμναστήρια έκλεισαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, η χαλάρωση από το άγχος ήταν πάρα πολύ δύσκολη.
Έχοντας αυτό κατά νου, το Πανεπιστήμιο McMaster διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τις συνήθειες που υπήρχαν γύρω από την φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι «η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα παράδοξο όπου η ψυχική υγεία έχει γίνει τόσο κίνητρο όσο και εμπόδιο στη σωματική δραστηριότητα» 1.
Έτσι, είτε γυμνάζεσαι για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία, είτε δυσκολεύεσαι να γυμναστείς λόγω της ψυχικής σου υγείας, σίγουρα δεν είσαι μόνος/η. Ας δούμε μερικά από τα περαιτέρω ευρήματα και πώς αυτά βοήθησαν τους ερευνητές να αναπτύξουν τεκμηριωμένες συμβουλές για όσους δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο.
Η μελέτη
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster εντόπισαν την αλλαγή στα επίπεδα της δραστηριότητας και της ψυχικής υγείας, κάτι που προκλήθηκε από την πανδημία και ήθελαν να καταλάβουν πώς και γιατί έγινε αυτή η αλλαγή.
Οι ερευνητές εξέτασαν 1.669 άτομα ηλικίας 18-29 ετών. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια έρευνα που εξέταζε την πληθυσμιακή τους ομάδα, σύμφωνα με τα προηγούμενα και τα σημερινά επίπεδα δραστηριότητάς τους, καθώς και της παρελθοντικής και σημερινής ψυχικής τους κατάστασης. 1 Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν την ψυχική τους υγεία και τις συνήθειες της φυσικής τους κατάστασης, 6 μήνες πριν από την πανδημία, και τις συνήθειες και τα συναισθήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να τα συγκρίνουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς περιορισμένη λόγω του μικρότερου ηλικιακού εύρους που περιλαμβάνεται. 2
Τα αποτελέσματα
Είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζεις αλλά η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης ήταν λίγο πιο δύσκολη τον τελευταίο χρόνο και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν αυτό το συναίσθημα.
Η μελέτη δείχνει ότι ενώ οι άνθρωποι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου στρες, «πολλοί ερωτηθέντες ένιωθαν πολύ ανήσυχοι για να γυμναστούν» 1. Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης ότι είχαν αυξημένα επίπεδα άγχους και «μέτρια» 1 επίπεδα άγχους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά πολλοί δεν στράφηκαν στην άσκηση παρά την υπόσχεση των ενδορφινών.
Διαπιστώθηκε ότι η αερόβια δραστηριότητα μειώθηκε κατά περίπου 20 λεπτά την εβδομάδα, η προπόνηση δύναμης μειώθηκε κατά περίπου 30 λεπτά την εβδομάδα και ο καθιστικός χρόνος αυξήθηκε κατά περίπου 30 λεπτά την εβδομάδα. 1
Οι ερευνητές βρήκαν μια αρκετά σαφή συσχέτιση μεταξύ δραστηριότητας και ψυχικής υγείας σε αυτή τη μελέτη. Εκείνοι που ανέφεραν τη μεγαλύτερη μείωση της άσκησης και της γενικής δραστηριότητας ανέφεραν επίσης τη μεγαλύτερη μείωση στην ψυχική τους υγεία, ενώ εκείνοι που κατάφεραν να παραμείνουν αρκετά δραστήριοι λόγω της πανδημίας, ανέφεραν μια πολύ πιο υγιή ψυχική κατάσταση.
Και τώρα τι;
Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, οι ερευνητές μπόρεσαν να διαμορφώσουν μια «εργαλειοθήκη βάσει αποδεικτικών στοιχείων» 1 για όποιον δυσκολεύεται να γυμναστεί. Οι συμβουλές τους περιλάμβαναν…
- Να υιοθετήσεις τη νοοτροπία «το κάτι λίγο είναι καλύτερο από το τίποτα» 1. Επομένως, πείσε τον εαυτό σου να γυμναστεί έστω και λίγο. Ακόμα κι αν είναι μόνο 10 λεπτά περπάτημα, αυτό είναι πρόοδος 1
- Μείωσε την ένταση της άσκησής σου εάν αισθάνεσαι αγχωμένος, αυτό θα το κάνει πολύ λιγότερο εκφοβιστικό 1
- Κουνήσου λίγο κάθε μέρα 1
- Μέσα στη μέρα σου, αντί να κάθεσαι διαρκώς στο γραφείο σου, σήκω ή κάνε μικρά τεντώματα κάθε λίγες ώρες 1
- Θέσε μία ώρα ειδικά για τις προπονήσεις σου, αυτό θα σε βοηθήσει περισσότερο να δημιουργήσεις μια ρουτίνα 1
Με λίγα λόγια
Εάν χρειάζεσαι έναν ακόμα λόγο για να γυμναστείς σήμερα, τον βρήκες!
Η άσκηση έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και παρόλο που πολλές συνθήκες ψυχικής υγείας μπορούν να μας αφήσουν χωρίς κίνητρο για προπόνηση, όταν ξεκινάς μικρές με μικρές εκρήξεις κίνησης καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα βάζεις τον εαυτό σου σε μία κατάσταση που θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα. Και ελπίζουμε ότι μόλις αναπτύξεις μία συνήθεια με το πρόγραμμα της άσκησής σου, θα συνεχίσεις να κυνηγάς αυτές τις ενδορφίνες και να είσαι σε θέση να ακολουθήσεις μια ρουτίνα ακόμα καλύτερα.
- Jennifer Heisz Associate Professor, Kinesiology, April 12, 2021, McMaster Univeristy https://brighterworld.mcmaster.ca/articles/pandemic-paradox-people-want-to-improve-mental-health-by-exercising-but-stress-and-anxiety-get-in-the-way-research-shows/
- Robby Berman on April 19, 2021 https://www.medicalnewstoday.com/articles/exercise-and-mental-health-during-covid-19-study-explores-link-trends