Είναι μια κοινή παρανόηση ότι οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν την προπόνηση αμέσως μόλις μάθουν ότι είναι έγκυες ή μπουν στο δεύτερο τρίμηνο. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο για εσένα, το σώμα σου και το μωρό σου εάν παραμείνεις ενεργή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι personal trainers Kay Johnson και Sim Farrington ξέρουν τι συζητούν σχετικά με αυτό το θέμα — η Kay είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί, ενώ η Sim περιμένει επίσης και έχουν ολοκληρώσει την προ και μεταγεννητική εκπαίδευση — οπότε άφησε τες να σου εξηγήσουν περαιτέρω.
Όλες οι γυναίκες και οι εγκυμοσύνες είναι διαφορετικές, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσεις με τη μαία ή το γιατρό σου πριν συνεχίσεις την προπόνηση σου.
https://youtu.be/ltPw71LH5V0
Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει, θα πρέπει να προσαρμόσεις τις προπονητικές σου ρουτίνες. Ένας καλός τρόπος προγραμματισμού είναι να αλλάζεις την προπόνησή σου για κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου.1ο τρίμηνο
Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη του μωρού σου. Πρέπει να είσαι προσεκτική με τις σπασμωδικές κινήσεις, επομένως ίσως είναι συνετό να αποφύγεις το HIIT, τα burpees και άλλες μορφές προπόνησης υψηλής έντασης.
Επιπλέον, η πρωινή ναυτία είναι συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο και τα αισθήματα εξάντλησης είναι κοινά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ζωτικής σημασίας εάν επηρεάζεσαι από αυτά τα συναισθήματα να ακούς το σώμα σου και να μην πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά. Η ξεκούραση είναι πάντα σημαντική, αλλά ειδικά όταν είσαι έγκυος.
Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι η άσκηση βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων τους, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες. Απόφυγε τη σύγκριση και επικεντρώσου σε αυτό που λειτουργεί για εσένα.
2o τρίμηνο
Ήρθε η ώρα να καθίσεις και να σκεφτείς πώς να προσαρμόσεις τις προπονήσεις σου. Μείωσε την ένταση της προπόνησής σου — αυτή δεν είναι η ώρα για PB. Θα βαρεθείς να το ακούς αυτό, αλλά και πάλι, άκου το σώμα σου και απλώς απόλαυσε το να είσαι δραστήρια. Σήκωσε λίγα κιλά και αν ανησυχείς, συμβουλέψου έναν γυμναστή ή ζήτα τη βοήθεια του γιατρού ή της μαίας σου.
Και να θυμάσαι, ήδη καις περισσότερες θερμίδες μεγαλώνοντας ένα μωρό μέσα σου. Κάνε λοιπόν τη χάρη στον εαυτό σου και μείωσε τις επαναλήψεις και τα σετ σου. Και απλά πάρτο χαλαρά. Θα πρέπει να γυμνάζεσαι αν νιώθεις ότι σε βοηθάει ψυχικά ή σωματικά, αλλά μην πιέζεις τον εαυτό σου στα όριά σου. Κράτα το για αφού έχεις το μωρό σου.
Και η άνεση είναι το κλειδί. Αυτό που φοράς θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προπόνησή σου. Απέφυγε να φοράς κάτι πολύ ζεστό και στενό και βρες τα κατάλληλα ρούχα προπόνησης εγκυμοσύνης για εσένα. Ίσως έχουμε κάτι για να βοηθήσουμε σε αυτό.
Όπως πάντα, πίνε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου και πάρε όσο χρόνο ξεκούρασης χρειάζεσαι. Και άσε μερικές επαναλήψεις: άκου το σώμα σου.
3ο τρίμηνο
Οι τελευταίοι τρεις μήνες της εγκυμοσύνης σου είναι όταν είναι πιθανό να νιώθεις πιο άβολα. Σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί να αυξήσεις τις θερμίδες σου, πιθανώς κατά περίπου 400-500 θερμίδες την ημέρα. Αυτό δεν υπολογίζει τις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, επομένως να είσαι προσεκτική και να φροντίζεις να τις αναπληρώσεις.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει απλώς να εστιάσεις στην κίνηση του σώματός σου αντί να μετακινήσεις οποιοδήποτε βάρος. Μείωσε το πρόγραμμα προπόνησής σου και τυχόν ασκήσεις και επικεντρώσου σε ασκήσεις σωματικού βάρους και ασκήσεις πυελικού εδάφους που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για τον τοκετό. Ορισμένες γυναίκες μπορεί ακόμη και να προτιμούν να εγκαταλείψουν το γυμναστήριο και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα σε μια βόλτα.
Με λίγα λόγια
Δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι πίεση για να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Αλλά αν είσαι δεινή ασκούμενη ή θέλεις να παραμείνεις δραστήρια, απλά δεν υπάρχει λόγος να σταματήσεις και να χάσεις τα οφέλη που μπορεί να έχει για σένα και το μωρό σου. Να ακούς πάντα το σώμα σου και τις συμβουλές του γιατρού σου και να εστιάζεις σε αυτό που λειτουργεί για εσένα.