Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Μήπως πάσχεις απο Μεγαλορεξία (Bigorexia) ;

Μήπως πάσχεις απο Μεγαλορεξία (Bigorexia) ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

ΜΕΓΑΛΟΡΕΞΙΑ - ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΜΥΙΚΗΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑΣ (MUSCLEDYSMORPHICDISORDER).

 
1800x672-gs-wk20-gr-zone-4_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Υπάρχουν πολλές διαταραχές που έχουν να κάνουν με το σώμα και την αντίληψη κάποιου σχετικά με την εικόνα του.

Μια από τις πιο γνωστές είναι η νευρική ανορεξία, μια διατροφική διαταραχή προερχόμενη από την επιθυμία για ένα πιο λεπτό/ελαφρύ σώμα, ή το φόβο του ατόμου να έχει παραπανίσια κιλά. Αυτή η επιθυμία προέρχεται από ανασφάλειες  σχετικά με την αποδοχή από τους άλλους ανθρώπους, και αυτές οι ανασφάλειες προέρχονται με την σειρά τους από τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς που ασκούνε τεράστια πίεση, ειδικά σε νεαρής ηλικίας άτομα.

Αντίθετα από την νευρική ανορεξία, υπάρχει μια διαταραχή σωματικής δυσμορφίας ,που είναι γνωστή ως μεγαλορεξία (Βigorexia) ή σύμπλεγμα μυϊκής δυσμορφίας (Μuscle Dysmorphic Disorder) ή αλλιώς σύμπλεγμα του Άδωνη(Adonis Complex).

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΜΥΙΚΗΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑΣ Ή ΜΕΓΑΛΟΡΕΞΙΑ ;

1800x672-mp-wk36-cs-newblogs-banners-sub111_1200x672_acf_cropped

Η μεγαλορεξία είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες παρά σε γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί μια γυναίκα να την έχει. Με την ανάπτυξη της μεγαλορεξίας, το άτομο αποκτά μια έντονη εμμονή σχετικά με την εικόνα του σώματος του και νιώθει ότι δεν είναι αρκετά μυώδες, ογκώδες ή αρκετά γραμμωμένο. Είναι πολύ κοινό για τα άτομα με σύμπλεγμα μυϊκής δυσμορφίας να έχουν μεν αρκετά μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τον μέσο άνθρωπο, αλλά παρόλα αυτά να πιστεύουν ότι είναι μικρόσωμοι και αγύμναστοι.

Αυτοί που έχουνε μυϊκή δυσμορφία συμμετέχουν σχεδόν καθημερινά σε προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη). Επίσης έχουν την τάση να θέλουν να χρησιμοποιήσουν Ανδρογόνα Αναβολικά Στεροειδή ή άλλα φάρμακα που προωθούν την μυϊκή ανάπτυξη. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν «Ο μέσος χρήστης αναβολικών ουσιών δεν είναι επαγγελματίας αθλητής ή bodybuilder, αλλά άντρας ηλικίας 25-35 ετών, ο οποίος χρησιμοποιεί τα φάρμακα για αισθητικούς σκοπούς αποκλειστικά»

Ο λόγος που η συγκεκριμένη διαταραχή βασανίζει πιο πολύ άνδρες παρά γυναίκες είναι τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, που η γυναικά πρέπει να είναι λεπτή και κομψή, ενώ ο άντρας να είναι μυώδης και δυνατός.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο άνδρες που νιώθουν μικρόσωμοι και αγύμναστοι, να συνδέουν το σώμα τους με έλλειψη αρρενωπότητας και ανδρισμού, κάτι καταστροφικό για την αυτοεκτίμηση τους.

 

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΜΥΪΚΗΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΑΣ (MuscleDismorphicDisorder-MDD)

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ

Λόγω της λανθασμένης αντίληψης και εικόνας που έχει το άτομο με μεγαλορεξία για τον εαυτό του, ανησυχεί  πολύ για τις απόψεις των άλλων ανθρώπων, άσχετα από την αυξημένη μυϊκά μάζα που διαθέτει.

Κάποιος με MDD μπορεί να νιώθει ανασφαλής σε σημείο τέτοιο, που να νομίζει πως οι άλλοι τον κρίνουν για το πόσο αγύμναστος είναι. Σαν αποτέλεσμα αυτού, το MDD μπορεί να οδηγήσει το άτομο να μην απολαμβάνει το ίδιο κάποια πράγματα στην καθημερινότητα του, όπως η κοινωνικοποίηση και οι στιγμές χαλάρωσης του, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο ζωής του.

ΣΩΜΑΤΙΚΑ

Όσων αφορά την σωματική υγεία, σε πολλές περιπτώσεις το MDD μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην χρήση αναβολικών ουσιών, προκαλώντας του εθισμό σε αυτές. Η χρήση τέτοιων ουσιών προκαλεί δραστικές ανισσοροπίες των ορμονών του σώματος, κάτι που έχει άμεση αρνητική επίδραση στην διάθεση του. Να μην αναφέρουμε την επιβάρυνση που δέχεται το αίμα του και τα εσωτερικά του όργανα.

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΡΕΞΙΑ ;

 Η μεγαλορεξία δεν είναι αστεία υπόθεση, καθώς το 10% το αντρών που ασχολούνται με το γυμναστήριο, φαίνεται να επηρεάζονται από αυτήν. Στις περισσότερες περιπτώσεις το άτομο με μεγαλορεξία είναι δύσκολο να δεχτεί βοήθεια, διότι νομίζει ότι κάποιος του απαγορεύει να κάνει κάτι, όπως για παράδειγμα την χρήση αναβολικών. Και αυτό, διότι η παύση χρήσης ορμονών θα έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να χάσει μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας, κάτι που πάση θυσία θέλει να αποφύγει.

Συνεχή κομπλιμέντα στα άτομα αυτά, ίσως τα βοηθήσουν να νιώσουν λιγότερο ανασφαλή και να μειώσουν την ανάγκη τους να θέλουν συνεχώς το κάτι παραπάνω. Δυστυχώς, πολλές φορές κάποιος πρέπει να κινδυνέψει για να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος που έχει πάρει δεν είναι ο σωστός.

ΝΑΤURALLIMIT Ή ΦΥΣΙΚΟ ΟΡΙΟ

Χρησιμοποιώντας τον υπολογισμό του δείκτη άλιπης μάζας (Fat-Free Mass Index) ή FFMI μπορεί να κάνει έναν αθλούμενο με μεγαλορεξία να ξανασκεφτεί πριν προχωρήσει στην χρήση παράνομων ουσιών. Αυτός ο δείκτης δείχνει πόσα μυϊκά κιλά μπορεί να κουβαλάει κάποιος στο σώμα του ανάλογα με τα δικά του σωματικά χαρακτηριστικά.

Το FFMI έχει ανώτατο φυσικό όριο τον αριθμό 25. Σκεφτείτε ότι κάποιος αθλούμενος με δείκτη πάνω από 20 φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει γυμναστεί σοβαρά και για χρόνια και ξεχωρίζοντας από το μέσο όρο.

Οπότε, κάποιος ο οποίος γυμνάζεται και κάνει χρήση αναβολικών, έχοντας δείκτη FFMI κάτω από 25, δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει την χρήση τους, αφού μπορεί να επιτύχει το αποτέλεσμα που θέλει με φυσικό τρόπο.

Ο φυσικός είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος, γιατί το κέρδη έχουν μόνιμη διάρκεια και δεν εξαφανίζονται όταν διακόψουμε την χρήση κάποιας ουσίας. Μην αναφέρουμε το ρίσκο που παίρνει κάποιος για την υγεία του, όταν αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους παράνομες ορμόνες.

 

 

 

 

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το σύμπλεγμα μυϊκής δυσμορφίας (MDD) ή μεγαλορεξία είναι ένα σοβαρό θέμα που βασανίζει πολλούς αθλούμενους, κατά κύριο λόγο άντρες. Η επιβράβευση από του άλλους, ειδικά όταν το άτομο έχει δουλέψει σκληρά για κάτι, είναι πάντα ευχάριστη. Για ένα άτομο που έχει μεγαλορεξία όμως, είναι απαραίτητη. Συνήθως η οικογένεια και οι φίλοι είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι τις αλλαγές πάνω σας, γιατί εσείς βλέπετε τον εαυτό μας κάθε μέρα.

Για να νιώθετε καλά με την πρόοδο σας, καλό είναι να έχετε ένα αρχείο φωτογραφιών από κάθε μήνα, ώστε να βλέπετε που βελτιώνεστε και που υστερείτε. Αυτό θα σας ηρεμήσει ψυχολογικά. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως έχοντας ένα σωστό πρόγραμμα, μια σωστή διατροφή και με κατάλληλη χρήση συμπληρωμάτων, βελτίωση θα έχετε πάντα !

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein