Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τα αποτελέσματα είναι εδώ: Η άσκηση βοηθάει στην ψυχική σου υγεία;

Τα αποτελέσματα είναι εδώ: Η άσκηση βοηθάει στην ψυχική σου υγεία;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Όλοι γνωρίζουμε για τα οφέλη του αθλητισμού και της άσκησης στην φυσική μας κατάσταση. Αν θέλεις να αναπτύξεις μυϊκή μάζα, σηκώνεις βάρη. Αν θέλεις να βελτιώσεις την αερόβια φυσική κατάσταση, ίσως να θέλεις να τρέξεις… Τι κάνεις όταν παλεύεις με την ψυχική σου ευεξία;

Όταν υποφέρει η ψυχική μας υγεία, τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε το άγχος, το στρες και τους φόβους; Ρωτήσαμε τους πελάτες μας πώς ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν ρόλο στην ψυχική ευεξία και εδώ ανακαλύψαμε ότι:

  • Το 99% είπε ότι ο αθλητισμός ή η σωματική δραστηριότητα βοήθησαν την ψυχική τους ευεξία.

  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών ισχυρίζονται ότι το ποδόσφαιρο είναι ευεργετικό στην ενίσχυση της ψυχικής τους ευεξίας. Αυτό είναι διπλάσιο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα.

  • Μόνο το 3% των γυναικών θεωρούν το ποδόσφαιρο ως άθλημα που βοηθά την ψυχική υγεία.

Κάτω από 1% ισχυρίζονται ότι τα σπορ και η σωματική δραστηριότητα δεν βοηθούν την ευημερία τους

Από αυτούς που ερευνήσαμε, πάνω από το 89% είπε ότι ο αθλητισμός και η φυσική δραστηριότητα βοήθησαν την ψυχική τους ευεξία και ένα επιπλέον 10% είπε ότι αυτές οι δραστηριότητες βοήθησαν μερικές φορές.

Οι ερωτηθέντες μας αποκάλυψαν ότι τα μεγαλύτερα κίνητρα τους για να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες γυμναστικής ήταν για να αισθάνονται πιο άνετα με το σώμα τους, να βελτιώσουν τη διάθεση τους και να μειώσουν το άγχος τους. Αντίθετα, τα λιγότερο επιλεγμένα κίνητρα ήταν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι φόβοι τους και να είναι πιο κοινωνικοί.

Ζητήσαμε από τον επιστήμονα αθλητισμού και άσκησης, Jamie Wright, τι λέει η έρευνα για τη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας όταν γυμνάζεσαι.

“Η σωματική δραστηριότητα έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο για την ανακούφιση της κακής ψυχικής υγείας. Οι περιεκτικές μετα-αναλύσεις έχουν βρει σημαντική βελτίωση στην ψυχική υγεία μετά την εισαγωγή στην άσκηση. Επιπλέον, η επίδραση της άσκησης στη βελτίωση των βαθμολογιών ψυχικής υγείας φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη για εκείνους με πιο σοβαρές καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα έχουν 31% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από εκείνους που δεν το κάνουν.”

Τώρα ξέρουμε πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τη συνολική ψυχική μας υγεία, ας ρίξουμε μια ματιά ποιες δραστηριότητες έκριναν οι ερωτηθέντες μας πιο χρήσιμες.

Η προπόνηση με βάρη θεωρήθηκε ότι βοηθάει περισσότερο στην ψυχική ευεξία, σύμφωνα με το 78% των ερωτηθέντων. Οι δεύτερες πιο χρήσιμες αθλητικές δραστηριότητες για την ψυχική υγεία, κάθε μία από τις οποίες επιλέχθηκε από το 47% των ερωτηθέντων μας, ήταν τρέξιμο, τζόκινγκ ή περπάτημα και αερόβια άσκηση στο γυμναστήριο. Το 20% επέλεξε το κολύμπι, καθιστώντας αυτό το τρίτο πιο χρήσιμο άθλημα για την ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας.

Εάν βρίσκεσαι στο σπίτι, και θες να κάνεις κάτι που δεν περιλαμβάνει το να κάτσεις στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή σου, τότε γιατί να μην δοκιμάσεις την προπόνηση με ελεύθερα βάρη; Είναι βολικά για το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο ή τον κήπο σου. Εναλλακτικά, υπάρχουν πιθανώς μερικά υπέροχα μονοπάτια, πάρκα και όχθες του ποταμού για να εξερευνήσεις με τα πόδια, στην περίπτωση που δεν θες να πας στο γυμναστήριο.

Τα αθλήματα δεν είναι οι μόνες δραστηριότητες που θεωρούνται ωφέλιμες για την ψυχική υγεία. Ρωτήσαμε τους ερωτηθέντες της έρευνάς μας ποιες δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερη σημασία για αυτούς. Όταν συγκρίναμε αθλητικές και μη αθλητικές δραστηριότητες, το γυμναστήριο βγήκε στην κορυφή, με το 75% του κοινού μας να το έχει επιλέξει ως τη δραστηριότητα που υποστηρίζει περισσότερο την ψυχική τους υγεία.

Εάν έχεις βαρεθεί να σηκώνεις βάρη, να τρέχεις και να κολυμπάς και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι άλλο, οι ερωτηθέντες της έρευνας επέλεξαν την κοινωνικοποίηση ως την καλύτερη δραστηριότητα μετά την φυσική άσκηση. Το 43% του ερωτηθέντος κοινού επέλεξε την “Κοινωνικοποίηση”, το 41% επέλεξε τα “Αθλήματα” και το 39% επέλεξε “Κινηματογράφος & Τηλεόραση”.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεόρασης πιθανότατα βλέπουν υψηλά ρεκόρ αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο είναι καλή η οθόνη σου. Η συζήτηση και η κοινωνικοποίηση μπορεί να μην φαίνονται εύκολα με τους περιορισμούς κοινωνικής απόστασης, αλλά γιατί να μην δοκιμάσεις κάτι σαν ένα εβδομαδιαίο διαδικτυακό κουίζ με φίλους ή συγγενείς ή ένα εικονικό escape room;

Οι δραστηριότητες που θεωρήθηκαν λιγότερο επωφελείς για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας επικεντρώθηκαν στις τέχνες, με το “Karaoke ή τη Μουσική”, τις “Δημιουργικές Τέχνες”, το “Να γράφεις στο ημερολόγιο” και τις “Τέχνες όπως το θέατρο και ο χορός” να κερδίζουν λιγότερο από το 17% των ψήφων μας. Ενώ 1 στις 5 γυναίκες είπε ότι οι δημιουργικές τέχνες συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας, μόνο 1 στα 10 άντρες ένιωσαν τον ίδιο τρόπο. Που αλλού διαφέρουμε;

Οι άντρες προτιμούν το γυμναστήριο, οι γυναίκες το τρέξιμο

Όσον αφορά τις δραστηριότητες γυμναστικής, πάνω από το 75% των ανδρών γυμνάζονται για να νιώσουν πιο άνετα με το σώμα τους ή να βελτιώσουν τη διάθεσή τους. Αυτό συγκρίνεται με το 85% των γυναικών.

Και για τα δύο φύλα, η άνεση του σώματος και η βελτιωμένη διάθεση ήταν τα κύρια κίνητρά μας. Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επέλεξαν επίσης την προπόνηση με βάρη ως την άσκηση που τους βοηθάει περισσότερο με την ψυχική τους ευεξία, το δεύτερο πιο ευεργετικό άθλημα για βελτιωμένη ψυχική υγεία διέφερε.

Το γυμναστήριο ήρθε στη δεύτερη θέση για τους άνδρες ερωτηθέντες, με το 46% να λέει ότι βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής τους ευεξίας. Το τρίτο πιο χρήσιμο άθλημα για τους άνδρες ήταν το τρέξιμο, το τζόκινγκ ή το περπάτημα, το οποίο επιλέχθηκε από το 40% του ανδρικού κοινού.

Η μεγαλύτερη διαφορά, ωστόσο, παρατηρήθηκε στο ποδόσφαιρο όπου 1 στους 5 άντρες ερωτηθέντες το επέλεξαν ως καλό για την ψυχική υγεία, σε σύγκριση με μόνο το 3% των γυναικών.

Όταν εξετάζουμε όλες τις δραστηριότητες και τα χόμπι που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία, οι άντρες ψήφισαν υπέρ των δραστηριοτήτων που βασίζονται στην άσκηση. Η ταινίες και η τηλεόραση βρέθηκαν στην τρίτη θέση, έχοντας επιλεγεί από περισσότερους από 2 στους 5 άντρες.

Αν και οι γυναίκες είχαν επίσης τις προπονήσεις στο  γυμναστήριο στην κορυφή με 68% να τις ψηφίζουν ως σημαντικές για την υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας, ψήφισαν 2 δραστηριότητες μη άσκησης στο top 3. Το 55% επέλεξε “Συζητήσεις και Κοινωνικοποίηση” και το 40% επέλεξε “Ψήσιμο ή Μαγείρεμα”. Ήρθε η ώρα να πάρουν φωτιά οι φούρνοι;

Η πιο πολωτική δραστηριότητα, ωστόσο, ήταν το gaming. Μόνο το 7% των γυναικών θεώρησε ότι το gaming είναι μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει την ψυχική ευεξία, σε σύγκριση με το 34% των ανδρών.

Μπορείς να είσαι πολύ μεγάλος για ποδόσφαιρο;

Μέχρι τώρα δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη που όλοι θέλουν μια καλή προπόνηση με βάρη για να καταπολεμήσουν το άγχος και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα που ερευνήσαμε, πάνω από το 72% επέλεξε την άρση βαρών ως άθλημα που ενισχύει την ψυχική τους υγεία.

Όταν το εξετάζουμε πιο διεξοδικά, μπορούμε να δούμε ότι τα άτομα κάτω των 24 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα να επιλέξουν το ποδόσφαιρο. 1 στους 4 από αυτούς είπε ότι το ποδόσφαιρο βοηθά στην ψυχική τους ευεξία, σε σύγκριση με 1 στους 8 από 35 έως 44 ετών και μόνο 1 στους 10 από πάνω από 45 ετών. Είναι δυνατόν να είσαι πολύ μεγάλος για το ποδόσφαιρο; Αντίθετα, περίπου το 2% των κάτω των 35 ετών επέλεξε γκολφ, ενώ σχεδόν 1 στα 5 από τα άνω των 55 ετών το θεωρούσε δραστηριότητα ψυχικής ευεξίας.

Και τα δύο αυτά αθλήματα σε φέρνουν έξω στον καθαρό αέρα, ανάμεσα στη φύση και τους φίλους σου. Εάν θέλεις να ενισχύσεις τη διάθεσή σου και την ενέργειά σου με μερικά υπαίθρια αθλήματα, ίσως να δοκιμάσεις μια περιοχή με περισσότερο πράσινο και να προβάλλεις τον εαυτό σου με τα χρώματα της φύσης, της ενέργειας, της ανάπτυξης και της αρμονίας για κάποια θετικά vibe.

Με λίγα λόγια

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα εργαλείο που πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το σώμα μας, να βελτιώσουμε την αντοχή μας, ή ίσως ακόμη και για να προκαλέσουμε τον εαυτό μας, αλλά μπορεί να είναι πολλά περισσότερα. Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τον αθλητισμό και τη φυσική κατάσταση για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους και το 65% είπε ότι είναι μια μέθοδος για την καταπολέμηση του άγχους.

Σου παρέχουμε τους αριθμούς και τις πληροφορίες, αλλά αν ψάχνεις για επιπλέον έμπνευση, δες το δικό μας Locker Room, στον ειδικό διαδικτυακό χώρο μας, όπου θα βρεις προτάσεις και συμβουλές σχετικά με τη σωματική και ψυχική σου υγεία.

 

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein