Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Αντοχή στην δύναμη : τι ακριβώς είναι και ποιον ενδιαφέρει;

Αντοχή στην δύναμη : τι ακριβώς είναι και ποιον ενδιαφέρει;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

 

O όρος αντοχή στην δύναμη ακούγεται αρκετά αλλά αρκετοί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως περι τίνος πρόκειται. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τι είναι και ποιους ενδιαφέρει περισσότερο.

Αντοχή στην δύναμη : τι ακριβώς είναι και ποιον ενδιαφέρει;

wheel flip from a strong man

Η προπόνηση για αντοχή στη δύναμη και το γαλακτικό οξύ, δεν αφορά έναν αθλητή της σωματικής διάπλασης, παρά ένα στιβικό δρομέα παρατεταμένης ταχύτητας (400αρη), ή κάποιον αθλητή μαχητικών σπορ. Η προπόνηση αφορά εκρηκτικές εκτελέσεις, όπου η αρνητική-έκκεντρη φάση δεν έχει σημασία, με υψηλό αριθμό επαναλήψεων (>15) και μικρά κενά μεταξύ των sets (<30''). Αντοχή στη δύναμη λαμβάνει χώρα επίσης σε διαγωνισμούς powerlifting, όπου μετρά το πόσες φόρες θα σηκώνεις ένα συγκεκριμένο φορτίο (200lbs σε πίεση πάγκου).

Αντοχή και γαλακτικό οξύ

Η αντοχή στη δύναμη είναι συνάρτηση και της αντοχής στο γαλακτικό οξύ (μυϊκός κάματος), κάτι που αυξάνεται με τη διττανθρακική σόδα μαζί με καρνοσίνη και βήτα αλανίνη, τα οποία δρουν ως ρυθμιστές (buffers) που αλκαλοποιούν  το όξινο pH του αίματος(<7.4) κατά τη γαλακτική κετοξέωση. H κατάσταση αυτή συνεπάγεται μεταβολική οξέωση και για αντιρροπιστικό μηχανισμό οι πνεύμονες υπεραερίζουν μέσω της ταχύπνοιας, ώστε να αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η ικανότητα ενός αθλητή να παρατείνει το αναερόβιο κατώφλι και να επιταχύνει την απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος, ονομάζεται οξειδωτική διαδικασία και είναι κάτι που επιτυγχάνεται και με τη σωστή αποθεραπεία μετά την προπόνηση με διατατικές και χαλαρή αεροβίωση, αλλά και ουσίες όπως η καρνοσίνη, η βήτα αλανίνη και η διτανθρακική σόδα που δρουν ως αλκαλοποιητές του Ph στο αίμα. Η άσκηση με αντιστάσεις, αυξάνει  την εκρηκτικότητα, διότι οι μυϊκές ίνες είναι ταχείας συστολής που γυμνάζονται με τα βάρη. Εξού και οι αρσιβαρίστες, έχουν την καλύτερη εκκίνηση στα 100 μέτρα (εκεί βοηθά και ο γλουτός, μηριαίος δικέφαλος και ο γαστροκνήμιος).

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein