Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου ενώ πηγαίνεις συστηματικά στο γυμναστήριο και προσέχεις τη διατροφή σου; Αν είσαι γυναίκα και η απάντησή σου είναι «ναι», τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.
Το γυμναστήριο είναι το μέρος που περνάς κάποιες ώρες της ημέρας, 2-5 φορές την εβδομάδα. Τι συμβαίνει όμως εκείνες τις ώρες που «γυμνάζεσαι»; Γιατί δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες –και θα περίμενες- να δεις; Αν δεν υπάρχει κάποιο ολίσθημα στη διατροφή σου, τότε χρειάζεται να αναθεωρήσεις το είδος εκγύμνασης που ακολουθείς το τελευταίο διάστημα.
Παρακάτω, μπορείς να δεις 5 λάθη που συνήθως ο γυναικείος πληθυσμός κάνει όταν βρίσκεται στο γυμναστήριο:
1ο λάθος: Κάνεις περισσότερο καρδιαγγειακές ασκήσεις απ’ ό,τι χρειάζεσαι.
Με λίγα λόγια, ασχολείσαι σχεδόν αποκλειστικά ή αφιερώνεις πολύ χρόνο κάνοντας διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό, stepper, κλπ. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις σε βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην προσπάθειά σου να χτίσεις μύες και να δεις επιτέλους τους κοιλιακούς σου να διαγράφονται. Ο λόγος είναι ο εξής: κάνοντας, παραδείγματος χάριν, μόνο ή την περισσότερη ώρα διάδρομο, ο οργανισμός σου αντλεί ενέργεια και από το μυϊκό σου σύστημα προκειμένου να μπορείς να συνεχίσεις να τρέχεις.
2ο λάθος: Παραλείπεις από το πρόγραμμά σου ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη.
Αν έχεις ακόμη την πεποίθηση ότι οι γυναίκες που κάνουν βάρη έχουν το σώμα άνδρα, τότε χρειάζεται να αναθεωρήσεις. Για να μπορέσεις να αυξήσεις το μεταβολικό ρυθμό του σώματός σου και να καις περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας (π.χ. όταν κάθεσαι ή κοιμάσαι), χρειάζεται να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Ο τρόπος για να το επιτύχεις βρίσκεται στην προπόνηση με βάρη. Οπότε, την επόμενη φορά που θα πας στο γυμναστήριο, μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις τους αλτήρες σου και το smith machine.
3ο λάθος: Συμμετέχεις μόνο στα ομαδικά προγράμματα του γυμναστηρίου.
Αεροβική, Pilates, Yoga, Zumba είναι τα προγράμματα που ακολουθείς 2-3 φορές την εβδομάδα. Φυσικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκγύμνασης, όμως δεν είναι από μόνος του αρκετός για να σε βοηθήσει να επιτύχεις του στόχους σου. Συζήτησε με τον/την γυμναστή/γυμνάστριά σου και ζήτησέ του/της να σου ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, το οποίο θα μπορείς να ακολουθείς 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να πραγματοποιείς ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης πριν ή μετά τα ομαδικά προγράμματα που σου αρέσουν ή να πηγαίνεις κάποιες άλλες μέρες στο γυμναστήριο, ξεχωριστά.
4ο λάθος: Δεν δίνεις την απαιτούμενη ενέργεια όταν γυμνάζεσαι.
Είναι γνωστό ότι κάθε άνθρωπος καίει περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, τον μυϊκό ιστό, την κινητικότητά του, το φύλο του, κλπ. Όμως, ακόμη και αν υπήρχαν οι ίδιες προδιαγραφές σε δύο ανθρώπους, και πάλι θα υπήρχε διαφορά στο βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι καθένας εκτελεί μία άσκηση προσπαθώντας περισσότερο ή λιγότερο και πιέζοντας περισσότερο ή λιγότερο τον εαυτό του. Ειδικά σε ασκήσεις χωρίς αντίσταση (π.χ. όταν εκτελούμε γροθιές στον αέρα), η ποσότητα της προσπάθειας που καταβάλει και της δύναμης που βάζει κανείς, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα των θερμίδων που εντέλει θα κάψει. Γι’ αυτό λοιπόν, βάλε τα δυνατά σου, επιστράτευσε όλη τη δύναμή σου και ετοιμάσου να φύγεις ιδρωμένη και κατακόκκινη από το γυμναστήριο, αλλά με μεγάλη ευχαρίστηση και ευεξία.
5ο λάθος: Ντρέπεσαι να κάνεις τις ασκήσεις σου γιατί υπάρχουν πολλά άτομα γύρω σου.
Όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Όλες. Όμως πραγματικά, αξίζει τον κόπο να χαλάσεις την προπόνησή σου επειδή ντρέπεσαι την ομάδα των νεαρών που βρίσκεται παραδίπλα σου; Θυμήσου για ποιους λόγους έρχεσαι στο γυμναστήριο, ποιοι είναι οι στόχοι σου. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στον εαυτό σου και στο τι θέλεις εσύ προσωπικά να επιτύχεις. Ναι, μπορεί να έχεις ιδρώσει λίγο παραπάνω, ναι, μπορεί να μην έχεις τελειοποιήσει τη φόρμα σου ακόμη σε κάποιες ασκήσεις, όμως προσπαθείς και έχεις δύναμη και πυγμή. Συνέχισε ακάθεκτη και θα δεις ότι το σώμα σου θα αρχίσει να σε ακούει.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου ενώ πηγαίνεις συστηματικά στο γυμναστήριο και προσέχεις τη διατροφή σου; Αν είσαι γυναίκα και η απάντησή σου είναι «ναι», τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.
H Alice Pearson είναι UKVRN Registered Associate Nutritionist και UK Anti‐Doping διαπιστευμένη σύμβουλος με πτυχίο σε Science in Nutrition και Master’s of Science σε Sport Nutrition. Έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη χρήση αθλητικών συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της υγείας, της φυσικής κατάστασης και της αθλητικής απόδοσης. Η Alice έχει εμπειρία αφού έχει εργαστεί τόσο με ερασιτέχνες όσο και ελίτ αθλητές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής διατροφικών συμβουλών, την υποστήριξη στο Tranmere Rovers FC και το Rugby Club του Newcastle Falcons. Η διατροφική της καθοδήγησή της υποστηρίζεται πάντοτε από έρευνα βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία, για την οποία ενημερώνεται συνεχώς μέσω της συνέχισης της επαγγελματικής της ανάπτυξης και την συνεχή μάθηση. Στον ελεύθερό της χρόνο, η Alice ταξιδεύει, πάει γυμναστήριο και διαβάζει βιβλία. Μάθε περισσότερα για την ιστορία της Alice εδώ.