Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσω τις 10 πιο κακές συνήθειες που έχουν οι δρομείς στο τρέξιμο καθώς και πως μπορείτε να τις διορθώσετε. Ας ξεκινήσουμε...
Τρέξιμο: τα 10 συχνότερα λάθη των δρομέων
Τρέχετε πολύ και πολύ σύντομα.
Επιστρέφετε από τραυματισμό ή τώρα ξεκινάτε το τρέξιμο? Τώρα είναι η περίοδος που πρέπει να προσέξετε περισσότερο και να πάρετε τα πράγματα σιγά σιγά. Ακολουθήστε τον παρακάτω κανόνα. Αυξήστε τα χιλιόμετρα που τρέχετε σταδιακά μόνο μέχρι 10% κάθε βδομάδα.
Δε τρέφεστε σωστά.
Μετά από σκληρές προπονήσεις καταναλώστε ένα σνακ ή μία μπάρα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και στη συνέχεια ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτείνη και υδατάνθρακες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναπλάσει τους κουρασμένους σας μυς.
Δείτε εδώ: Τι θεωρείτε μια ολοκληρωμένη διατροφή ; | Τα Βασικά που συχνά ξεχνάτε !
Έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.
20 λεπτά την ημέρα έκθεση στον ήλιο μπορεί κάνει καλό στον οργανισμό μας, όμως σε προπονήσεις που διαρκούν περισσότερο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή προστασία για να προστατέψετε το δέρμα σας.
Παραμελείτε τον κορμό σας.
Διάφορες έρευνες σε δρομέις έχουν δείξει πως όσοι γυμνάζουν τον κορμό τους 4 φορές τη βδομάδα έχουν καλύτερη απόδοση στον δρόμο των 5 χιλιομέτρων έως και 30 δευτερόλεπτα σε σχέση με όσους δε γυμνάζουν καθόλου τον κορμό τους. Αφιερώστε λοιπόν λίγο χρόνο από την προπόνηση σας στην εκγύμναση των κοιλιακών και των ραχιαίων σας.
Ξεκινάτε τον αγώνα πολύ γρήγορα.
Συγρατηθείτε. Το να μη συγρατηθείτε στην αρχή ενός αγώνα και να τα δώσετε όλα μπορεί να καταστρέψει τις ελπίδες σας για ένα ρεκόρ. Συνιστώ τη χρήση ενός ρολογιού GPS έτσι ώστε να γνωρίζετε τον ρυθμό σας και να μπορείτε να τον προσαρμόσετε στις δυνάμεις σας πριν εξαντληθείτε.
Είστε ο γιατρός του εαυτού σας.
Πολλοί δρομείς συνηθίζουν να πιστεύουν ότι έχουν υπερβολική επίγνωση του οργανισμού τους και συχνά προσπαθούν να ξεπεράσουν μικροτραυματισμούς και πόνους με πάγο ή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτοί όμως οι μικροτραυματισμοί μπορούν εύκολα να εξελιχθούν σε κάτι σημαντικότερο γιαυτό επιμένω πως πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας πριν να είναι αργά. Αν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 3 ημέρες κλείστε ένα ραντεβού.
Προσπερνάτε τις διατάσεις.
Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να μην κάνετε διατάσεις πριν το τρέξιμο -ίσα ίσα το να διατείνετε κρύοι τους μύς σας μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα- αλλά ένα καλό χαλάρωμα μετά την προπόνηση με ήπιες διατάσεις μπορεί να σας γλιτώσει από πολλούς τραυματισμούς και ενοχλήσεις.
Δείτε εδώ: Διατάσεις | Τα οφέλη τους και τεχνικές για μεγιστοποίηση της υπερτροφίαςΕλλιπής ύπνος.
Έρευνες δείχνουν ότι αν κοιμάστε λιγότερο από το κανονικό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προπονήσεις σας καθώς γίνεται εις βάρος της σωστής αποκατάστασης και της σωστής πνευματικής λειτουργίας του οργανισμού. Επειδή ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου καλό είναι να καταγράφετε πόσο κοιμάστε όπως και την προπόνησή σας για να βρείτε τι σας ταιριάζει.
Δείτε εδώ: Κοιμάσαι καλά ; Ύπνος και ΑναβολισμόςΔεν ξεκουράζεστε ποτέ.
Η υπερπροπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε πάρα πολλά προβλήματα από τραυματισμούς και χαμηλές επιδόσεις μέχρι και ασθένειες ή έλλειψη όρεξης. Κάθε πρόγραμμα προπόνησης πρέπει να έχει μία μέρα ξεκούρασης και επιπλέον δύο με τρείς εύκολες μέρες προπόνησης για να υπάρχει η σωστή ισσοροπία. Δεν είναι κακό να συνδιάζετε κι άλλα αθλήματα με το τρέξιμο αλλά μη ξεχνάτε να δίνετε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για να ανακάμψει και να ξεκουραστεί πλήρως.
Προσπαθείτε να τα φτιάξετε όλα.
Υπάρχουν πάρα πολλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι δρομείς αλλά θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτά που μπορείτε να διαχειριστείτε πιο εύκολα. Θυμηθείτε ότι ξεκινήσατε το τρέξιμο για να νιώθετε καλύτερα και όχι για να καταπιέζεστε.