Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Σαλάτες: είναι απαραίτητες σε μια διατροφή;

Σαλάτες: είναι απαραίτητες σε μια διατροφή;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Σε μια ολοκληρωμένη διατροφή δεν παίζει ρόλο μόνο η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά, αλλά και οι σαλάτες, δηλαδή οι φυτικές ίνες.

Γιατί οι Σαλάτες είναι απαραίτητες σε μια διατροφή;

vegetables

Oι σαλάτες έχουν υψηλή διατροφική αξία. Ο λόγος είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες και νερό. Βοηθούν στην καλύτερη αφομοίωση της ζωικής πρωτεΐνης και αποτοξινώνουν τον οργανισμό και το παχύ έντερο-κόλον, επειδή κατακρατούν νερό. Είναι απολύτως αναγκαίες και απαραίτητες σε περιόδους δίαιτας, διότι δημιουργούν κορεσμό του στομάχου και αίσθημα πληρότητας. Καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του εντέρου και αποτρέπουν στη δημιουργία νεοπλασιών του παχέος εντέρου. Με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, δεν προσφέρουν πάνω από 250 θερμίδες. Επιπρόσθετα, η πλούσια περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες δημιουργεί αύξηση της μεταβολικής δραστηριότητας του παχέος εντέρου και ως εκ τούτου, αδυνατίζουν. Είναι οι λεγόμενες «αρνητικές θερμίδες» που παρέχουν. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν και στον κορεσμό του στομάχου με βραδύτερη κένωση του, αλλά και στην βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων, ελαττώνοντας έτσι το γλυκαιμικό τους δείκτη και την έκκριση ινσουλίνης που προάγει τη λιπογένεση μέσω της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης.

Οι φυτικές ίνες μετράνε για υδατάνθρακα ;

[απόσπασμα από το άρθρο μας για τις φυτικές ίνες]

Η παραδοσιακή διατροφολογία μας έχει διδάξει ότι οι φυτικές ίνες απο τις σαλάτες δεν χωνεύονται απο τους ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα, κάποιες, ενώ δεν είναι αφομοιώσιμες απο το λεπτό έντερο, ζυμώνονται στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να παρέχουν ενέργεια. Παρόλα αυτά, το να γνωρίζει κανείς ποιες παρέχουν θερμίδες και πόσες είναι αρκέτα δύσκολο. Γιαυτό το λόγο, θα σας προτείνω να τα μετράτε σαν υδατάνθρακες και να είστε σίγουροι ότι είστε ανάμεσα στα όρια που σας προανέφερα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein