Εδώ και αρκετά χρόνια το πρωϊνό δικαίως θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Το σώμα χρειάζεται να λάβει ποιοτικό “καύσιμο” νωρίς το πρωί, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Ένα σωστό πρωϊνό πρέπει να σας παρέχει ενέργεια και αίσθημα κορεσμού για αρκετές ώρες και σε καμία περίπτωση να μην σας κάνει να νιώθετε ληθαργικούς και κουρασμένους (όπως π.χ. συμβαίνει με τους απλούς, επεξεργασμένους υδατάνθρακες). Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούν κάποιες ιδιαίτερα διαδεδομένες τροφές, οι οποίες όμως καλό είναι να αποφεύγονται να καταναλώνονται σαν πρωινό.
Δείτε υγιεινές εναλλακτικές επιλογές εδώ
Πρωϊνό | Ποιες τροφές να αποφύγετε
1. Καφές
Και όμως ναι. Τώρα η κλασσική ερώτηση είναι “Μα καλά πώς γίνεται κάποιος να λειτουργήσει το πρωί χωρίς καφέ” ; Η απάντηση είναι οποίος δεν είναι εθισμένος σε αυτόν. H αλήθεια είναι πως το να πίνετε καφέ νωρίς το πρωί και ειδικά με άδειο στομάχι δεν είναι ότι καλύτερο. Η καφεΐνη όπως όλοι γνωρίζουμε είναι εθιστική και παρόλο που στιγμιαία σας “ξυπνάει” πολύ σύντομα θα έχετε διαπιστώσει ότι η ενέργεια σας πέφτει κατακόρυφα, καθώς πίνοντας καφέ α)δεν προσλαμβάνετε ποιοτικές θερμίδες (η ζάχαρη που βάζετε σίγουρα δεν είναι ποιοτική) και μακροθρεπτικά συστατικά β)δεν νιώθετε κορεσμό (όπως θα νιώθατε π.χ. αν πίνατε ένα shake με βρώμη, πρωτεΐνη, μπανάνα και φυστικοβούτυρο). Αν η κατανάλωση γίνεται καθημερινά, τότε λαμβάνετε χωρίς λόγο μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και η εξάρτηση σας με την καφεΐνη ολοένα και θα μεγαλώνει. Μην φτάσετε στο σημείο να έχετε ανάγκη τον καφέ για να μπορείτε να λειτουργείτε.
2. Συσκευασμένοι Χυμοί
Μεγάλη μερίδα ανθρώπων νομίζει ότι οι συσκευασμένοι χυμοί είναι καλοί για αυτούς, καθώς προέρχονται από φρούτα. Αυτό που δεν γνωρίζουν (γιατί δεν κοιτάνε καθόλου τις διατροφικές πληροφορίες και τα συστατικά) είναι πως είναι γεμάτοι ζάχαρη και τεχνητές αρωματικές ύλες. Πίνοντας τους αυξάνετε δραματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που οδηγεί το πάγκρεας σας να παράγει τεράστιες ποσότητες ινσουλίνης για να απομακρύνει την γλυκόζη από αυτό. Αν θέλετε να πιείτε χυμό το πρωί, στύψτε τον μόνοι σας στο σπίτι και προσθέστε και μερικά λαχανικά όπως σπανάκι, τζίντζερ, αγγούρι ή ρόκα ώστε να μειώσετε την παραγωγή ινσουλίνης (λόγω της παρουσίας φυτικών ινών). Σε περίπτωση που έχετε φλεγμονές στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου σας (κοιλιακό τμήμα) καλό είναι να αποφεύγετε τα κιτροειδή φρούτα, όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, καθώς είναι όξινα.
3. Αρτοσκευάσματα
Μπορεί να είναι πολύ γευστικά, αλλά δυστυχώς είναι πολύ επεξεργασμένα, γεμάτα ζάχαρη και πλούσια στα περιβόητα υδρογονωμένα έλαια (hydrogenated oils- trans fats), τα οποία είναι υπεύθυνα για την δημιουργία πλάκας στο ενδοθήλιο (η εσωτερική «επένδυση των αρτηριών σας), την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μη-ινσουλινοεξαρτόμενου διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης καταναλώνοντας τέτοιου είδους τρόφιμα, συμβάλλετε ενεργά στην μετατροπή του pH του σώματος σας σε όξινο, ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Για αυτό μείνετε μακριά από τα κρουασάν, τις ζαμπονοτυρόπιτες και τα ντόνατς κανέλας. Αντ’ αυτού προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης , όπως η βρώμη, καθώς είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι σας παρέχουν ποιοτικές θερμίδες και πολύωρη ενέργεια. Σας παρέχουν επίσης και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του στομάχου, η παρουσία των οποίων είναι απαραίτητη για την σωστή αξιοποίηση των μακροθρεπτικών συστατικών που λαμβάνετε (nutrient partitioning). Προσθέστε στην βρώμη σας και λίγους ξηρούς καρπούς (άψητους και ανάλατους), κομμένα φρούτα και είστε έτοιμοι !
4. Ντομάτες
Αποτελούν εξαιρετική προθήκη στις σαλάτες, στα sandwich και στο σουβλάκι και γενικά είναι ένα υγιεινό φρούτο. Είναι όμως επίσης ιδαίτερα όξινες (το pH τους βρίσκεται στο 4,3 - 4,9) και δεν προτείνονται για πρωινή, αλλά ούτε και βραδινή κατανάλωση. Λόγω της οξύτητας τους μπορεί να διαταράξουν το στομάχι σας, ακόμα και να προκαλέσουν γαστρίτιδα, τυμπανισμό, αίσθημα καψίματος στον οισοφάγο, διάρροια, δυσκολία χώνευσης και δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να μειώσετε την οξύτητα τους μαγειρεύοντας τις από το να τις φάτε ωμές ή ακόμα καλύτερα να τις παραλείψετε πλήρως από το πρωινό σας.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.