Σου αρέσει να ανταλλάσσεις τις επιστημονικές σου γνώσεις με τους φίλους σου στο γυμναστήριο καθώς σηκώνετε βάρη; Έχουμε την απάντηση σε αυτό. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, μοιραζόμαστε τις αγαπημένες μας νέες μελέτες που πιστεύουμε ότι θα επηρεάσουν τη διατροφή και την προπόνησή σου προς το καλύτερο.
Αυτή την εβδομάδα, εξετάζουμε την επίδραση του ύπνου REM στη διατροφική συμπεριφορά και αν οι διατροφικές πληροφορίες στα τρόφιμα μας κάνει πραγματικά να τρώμε πιο υγιεινά. Ας ξεκινήσουμε…
Ο ύπνος επηρεάζει τις διατροφικές σου συνήθειες;
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός, αλλά θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις διατροφικές μας συνήθειες; Ο ύπνος είναι ένα πολύ περίπλοκο πράγμα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να το έχουν κάνει κάτι πολύ απλό.
Ο ύπνος μας χωρίζεται σε διαφορετικές φάσεις, μία από τις οποίες είναι ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για τον σκοπό αυτής της φάσης, αλλά αυτό που οι επιστήμονες μπορούν να δουν είναι ποια μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια της φάσης REM.
Ένα από τα μέρη στα οποία έχουν δει υψηλά επίπεδα δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είναι ο υποθάλαμος. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες σε αυτόν τον τομέα που ελέγχουν πράγματα όπως η όρεξη και ρυθμίζουν συμπεριφορές και εθισμούς όταν είμαστε ξύπνιοι.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν να καταστείλλουν αυτούς τους νευρώνες σε ποντίκια κατά τη διάρκεια του ύπνου REM για να δουν αν είχε αντίκτυπο στην καθημερινή συμπεριφορά με μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Διαπίστωσαν ότι όταν αυτοί οι νευρώνες καταπιέστηκαν, τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ύπνος REM θα μπορούσε να είναι αναπόσπαστο μέρος στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής και της όρεξης.
Παρόλο που αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, με τις διαταραχές ύπνου της σύγχρονης εποχής μας, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν παρόμοια αποτελέσματα θα παρατηρηθούν και στους ανθρώπους.
Η ποιότητα του ύπνου σου επηρεάζει την όρεξή σου;
Γιατί κάνουμε καλύτερες επιλογές φαγητού;
Όταν διαλέγουμε ένα φαγητό, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα.
Η διατροφική επισήμανση στις συσκευασίες εδραιώθηκε το 2006, με κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα για να δείξει εάν ένα τρόφιμο έχει υγιή επίπεδα διαφορετικών θρεπτικών συστατικών όπως λιπαρά ή αλάτι.
Το ερώτημα είναι, μετά από μια δεκαετία αυτού του συστήματος, λειτούργησε; Οι ερευνητές εξέτασαν την αλλαγή στις τάσεις αγοράς από τότε που εισήχθη αυτή η επισήμανση για να μάθουν.2
Ανακάλυψαν ότι γενικά η θρεπτική σύνθεση των καλαθιών μας στα super market έχει βελτιωθεί και ότι τώρα έχουν μειωθεί οι ποσότητες των συσκευασμένων τροφίμων που αγοράζονται, όπως τα έτοιμα γεύματα.
Χάρη σε αυτήν τη νέα νομοθεσία, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερες μηνιαίες θερμίδες, κατά 588, όταν πρόκειται να αγοράσουν τροφές με σήμανση διατροφικών συστατικών, καθώς και υπάρχει μείωση των κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης.
Παρόλο που αυτό δεν μοιάζει πολύ, υποδηλώνει ότι η σήμανση διατροφικών συστατικών μας κάνει να γνωρίζουμε περισσότερο για το τι τρώμε - και αν είναι καλό για εμάς.
Σε έχει εμποδίσει ποτέ αυτό το σύστημα να αγοράσεις συγκεκριμένα τρόφιμα;
Με λίγα λόγια
Το να γνωρίζεις τι θα μπορούσε να αυξήσει την όρεξή σου ή να ξέρεις τη διατροφική αξία συγκεκριμένων τροφίμων θα σε βοηθήσει να λάβεις πιο καλά πληροφορημένες αποφάσεις όταν πρόκειται να τροφοδοτήσεις το σώμα σου για αυτές τις δύσκολες προπονήσεις ή απλά να βγάλεις μία εργάσιμη ημέρα.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
1. Oesch, L. T., Gazea, M., Gent, T. C., Bandarabadi, M., Herrera, C. G., & Adamantidis, A. R. (2020). REM sleep stabilizes hypothalamic representation of feeding behavior. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(32), 19590-19598.
2. Fichera, E., & von Hinke, S. (2020). The response to nutritional labels: Evidence from a quasi-experiment. Journal of Health Economics, 102326.
Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.
Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!
Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.