Σήμερα θα διερευνήσουμε εάν το να πίνεις νερό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων (ενέργειας). Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται τελικά μέσω ενός ελλείμματος θερμίδων. Όμως δεν είναι θέμα μόνο θερμιδικού ισοζυγίου, καθώς ο μεταβολισμός μας είναι πιο περίπλοκος από αυτό και ορισμένα τρόφιμα απορροφώνται διαφορετικά από το σώμα.
Υπάρχουν μερικές μελέτες που εξετάζουν την επίδραση του νερού στην απώλεια βάρους και εάν οδηγεί σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Το ψάξαμε λίγο περισσότερο για να δούμε αν η αντικατάσταση των τροφών με νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης της πρόσληψης θερμίδων ή αν είναι μύθος.
Μπορεί η κατανάλωση νερού να μειώσει την πείνα;
Το να πίνεις πολύ νερό πιστεύεται γενικά ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες απώλειας βάρους ή τη συντήρηση και έχει γίνει μια συνηθισμένη πρακτική για τον έλεγχο του βάρους.1 Η κατανάλωση άφθονου νερού κάθε μέρα είναι μία καλή συνήθεια για τη γενική υγεία. Το απλό πόσιμο νερό δεν περιέχει επίσης θερμίδες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων όταν αντικαθιστά ποτά με πολλές θερμίδες, όπως τα ανθρακούχα ποτά.2,3
Η δίψα, η αίσθηση που νιώθουμε όταν είμαστε ήπια αφυδατωμένοι, συχνά συγχέεται με την πείνα από τον εγκέφαλο. Το να πίνεις άφθονο νερό ενώ προσπαθείς να χάσεις βάρος είναι καλό επειδή καταναλώνεις νερό αντί για άλλα ποτά, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη.4
Τα αποτελέσματα του να πίνεις νερό με τα γεύματα αντί να μην πίνεις τίποτα ή διάφορα άλλα ποτά παραμένουν ανεπαρκώς μελετημένα. Χωρίς νερό ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει για 2-4 ημέρες. Το νερό αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού μας βάρους και είναι κρίσιμο για τη ζωή 5. Μπορεί να υπάρξει μειωμένη πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) εάν αντικαταστήσεις ποτά με υψηλότερες θερμίδες με νερό όταν τρως, αλλά αυτό μπορεί να μην μεταφραστεί σε μακροπρόθεσμες αλλαγές βάρους.6
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης νερού περιλαμβάνουν αυξημένη πληρότητα, μειωμένα αισθήματα πείνας 7 και ελαφρώς αυξημένη ενεργειακή δαπάνη ως αποτέλεσμα μιας προτεινόμενης θερμογονικής επίδρασης που προκαλείται από το νερό (αυξημένη παραγωγή θερμότητας στο σώμα).
Είναι αυτή η στρατηγική πάντα αξιόπιστη;
Σίγουρα δεν συνιστάται η κατανάλωση νερού μόνο με σκοπό την απώλεια βάρους ή ως υποκατάστατο τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Χρειαζόμαστε τροφή για τα θρεπτικά συστατικά που μας δίνει και για ενέργεια. Το νερό δεν μπορεί να τα προσφέρει και πρέπει να καταναλώνεται για ενυδάτωση. Είναι σημαντικό να μην διαμορφώσεις έναν τρόπο σκέψης όλα ή τίποτα με το νερό. Ναι, έχει πολλά οφέλη (το να στοχεύουμε σε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι καλό) αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστούμε το φαγητό με νερό.
Τελικά, αυτό προκαλεί χαμηλή ενέργεια και διάθεση, και αυξάνει μόνο τον κίνδυνο ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.
Το νερό είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το πόσιμο νερό πρέπει να συνδυαστεί με έλλειμμα θερμίδων για να χάσεις βάρος.
Με λίγα λόγια
Αν και σίγουρα δεν διαφωνούμε ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού είναι ευεργετική, θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας καλά ισορροπημένης διατροφής και δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το φαγητό και η καλή ενυδάτωση προηγούνται. Η αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη με νερό μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη διαχείριση του βάρους, αλλά η αντικατάσταση του νερού για τα γεύματα είναι ένα μεγάλο όχι.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
- Sciamanna, C. N., Kiernan, M., Rolls, B. J., Boan, J., Stuckey, H., Kephart, D., … & Dellasega, C. (2011). Practices associated with weight loss versus weight-loss maintenance: results of a national survey. American journal of preventive medicine, 41(2), 159-166.
- Muckelbauer R, Sarganas G, Gruneis A, Muller-Nordhorn J. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013;98(2):282-299.
- Illescas-Zarate D, Espinosa-Montero J, Flores M, Barquera S. Plain water consumption is associated with lower intake of caloric beverage: cross-sectional study in Mexican adults with low socioeconomic status. BMC Public Health. 2015 Apr 19;15:405. doi: 10.1186/s12889-015-1699-0. PMID: 25928232; PMCID: PMC4411745.
- Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.
- Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.
- Dennis, E. A., Flack, K. D., & Davy, B. M. (2009). Beverage consumption and adult weight management: A review. Eating behaviours, 10(4), 237-246.
- Boschmann, M., Steiniger, J., Hille, U., Tank, J., Adams, F., Sharma, A. M., … & Jordan, J. (2003). Water-induced thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(12), 6015-6019.