Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Μπορεί ένας Vegan να είναι μυώδης;

Μπορεί ένας Vegan να είναι μυώδης;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Αντικειμενικά μιλώντας μια χορτοφαγική (vegan) διατροφή αποτελεί την πιο ηθική μορφή διατροφής που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος, καθώς δεν θανατώνονται ή βασανίζονται ζώα για να τραφεί εκείνος. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό το τι μεθόδους περιλαμβάνει η εμπορευματοποιημένη βιομηχανία του γάλακτος και της κτηνοτροφίας στον βωμό του κέρδους. Φυσικά το αντίκτυπο της συγκεκριμένης βιομηχανίας είναι και περιβαλλοντικό, καθώς σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η συγκεκριμένη βιομηχανία παράγει μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου (μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λ.π) από ότι όλα τα αεροπλάνα, αμάξια και τρένα του κόσμου μαζί (περίπου το 50% των εκπομπών αερίων παγκοσμίως). Εκτός αυτού, το νερό (για παραγωγή 450 γρ. μοσχαρίσιου κρέατος χαραμίζονται 7.570 λίτρα νερό) , οι καρποί (για τις ζωοτροφές) και οι δασικές εκτάσεις (ειδικά η αποψίλωση του Αμαζονίου, του «πνεύμονα» της Γης) που χρησιμοποιούνται καταστρέφουν άπειρα οικοσυστήματα.

Μπορεί ένας Vegan να είναι μυώδης; 

Πολλοί  είναι  οι ειδικοί που ισχυρίζονται ότι εκτός από το ηθικό και το περιβαλλοντικό κομμάτι, μια τέτοια διατροφή, αποτελούμενη από ανεπεξέργαστες φυτικές τροφές (και όχι vegan μπισκότα και παγωτά) αποτελεί την καλύτερη επιλογή όσων αφορά την υγεία και την  μακροζωία του ανθρώπου. Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί και από την μηδαμινή περιεκτικότητα των τροφών σε ζάχαρη, κορεσμένα και trans λιπαρά, καθώς και στο το πλεόνασμα φυτικών ινών, φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που λαμβάνει κάποιος. Αυτό συνεπάγεται με δραματικά μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών όπως καρκίνου, Alzheimer και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μια τέτοια καθαρή διατροφή συμβάλλει αναπόφευκτα στην απώλεια βάρους, κάτι που σίγουρα αρέσει σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών, οι οποίες επιθυμούν μια πιο κομψή σιλουέτα. Για τους άντρες όμως που επιθυμούν να έχουν μια μυώδη και ογκώδη εικόνα, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλουν να συμβάλλουν στον θάνατο και στον βασανισμό των ζώων και της Γης τι γίνεται ; Μπορεί κάποιος χορτοφάγος να χτίσει πολλούς μυς ; Στο παρόν άρθρο θα απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα και θα εξηγήσουμε τον μηχανισμό πίσω από αυτό.

Απόκτηση Άλιπης Μυϊκής Μάζας = Πιο πολλές ποιοτικές θερμίδες

Για να φτιάξετε μια χορτοφαγική διατροφή όγκου πρέπει απλά να φροντίσετε να βρίσκεστε σε ένα θετικό θερμιδικό ισοζύγιο, δηλαδή να προσλαμβάνεται περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε μεταβολικά και όταν αθλείστε. Αυτό μπορεί να γίνει καταναλώνοντας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών (nut butters). Την ανάγκη του οργανισμού σας να βάλει μύες πάνω σας του την δημιουργείτε κάνοντας προπόνηση με βάρη (δίνοντας το ερέθισμα), αυξάνοντας προοδευτικά τα κιλά (progressive overload) και φυσικά παρέχοντας του την επαρκή ξεκούραση. Αυτά πρέπει να τα κάνετε συνεχώς και με συνέπεια και όχι μια φορά στο τόσο. Να θυμάστε ότι τα εντυπωσιακά κορμιά απαιτούν χρόνο και αφοσίωση.

Πάμε τώρα να δούμε τις πηγές των μακροθρεπτικών συστατικών :

1)Πρωτεΐνη

Στην πραγματικότητα το να δημιουργήσετε διατροφικά ένα φυτικό πλάνο αύξησης μάζας είναι πιο εύκολο από ότι πολλοί νομίζουν. Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που ρωτάνε από πού ένα vegan αθλητής λαμβάνει την επαρκή πρωτεΐνη που χρειάζεται. Η απάντηση φυσικά είναι το φαγητό : Όλες οι φυτικές τροφές περιέχουν πρωτεΐνη και αν επικεντρωθείτε στο να προσλάβετε αρκετές θερμίδες ημερησίως τότε σίγουρα καλύπτετε και τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες για να είστε υγιής και δραστήριοι. Μεγάλη περιεκτικότητα σ’ αυτήν έχουν τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το tofu, οι φακές, τα ρεβίθια, το κινόα, οι σπόροι (chia, σουσάμι, λινάρι κ.λ.π) το τέμπε (tempeh) και τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως και όλα τα εμπορικά υποκατάστατα κρέατος και τυριού (fake meat & vegan cheese). Οι παραπάνω φυτικές τροφές είναι και οι πιο πλούσιες θερμιδικά που υπάρχουν, κάνοντας την δουλειά σας να πετύχετε τον επιθυμητό αριθμό θερμίδων αρκετά ευκολότερη. Όσων αφορά την λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές προερχόμενες από καφέ ρύζι, μπιζέλι (αρακά), σόγια, κινόα και διάφορα μείγματα αυτών (vegan blend), τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα φρούτα δημιουργώντας ένα τέλειο πρωινό ή μεταπροπονητικό shake.

2)Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού σας, ώστε να μπορεί να φέρνει εις πέρας κοπιαστικές σωματικά δραστηριότητες αλλά και για να νιώθετε καλά (αύξηση επιπέδων σεροτονίνης). Ποιοτικούς σύνθετους υδατάνθρακες μπορείτε να βρείτε στην βρώμη, στο ρύζι, στην πατάτα, στην γλυκοπατάτα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα μακαρόνια, στα όσπρια και στα φρούτα. Όταν θέλετε να προσθέσετε άλιπη μάζα πάνω σας προτιμήστε τους σύνθετους ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες που κρατάνε τα επίπεδα της γλυκόζης στα αίμα σας πιο σταθερά. Κρατήστε τους απλoύς, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα vegan snacks, τα γλυκά και τα milkshake για τα cheat meals σας, ιδανικά μετά από μια βάρβαρη προπόνηση ποδιών.

3)Λιπαρά

Για πηγές λιπαρών επιλέξτε ανεπεξέργαστες τροφές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (chia, λινάρι, σουσάμι), παρά εμπορικά αντικατάστατα, όπως η vegan μαγιονέζα και η μαργαρίνη. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για επίτευξη ποικίλων λειτουργιών του ανθρωπίνου σώματος, όπως η παραγωγή ορμονών και η απορρόφηση βιταμινών (A,D,E,K), αλλά ταυτόχρονα αποτελούν το μακροσυστατικά που είναι το ευκολότερο να μετατραπεί σε λίπος. Μια καλή και νόστιμη επιλογή είναι και τα nut butters, όπως το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο.

 

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein