Αν έχεις αφιερώσει χρόνο να ψάχνεις για διατροφές και δίαιτες στο διαδίκτυο, σίγουρα θα έχεις βρει άρθρα που μιλάνε για τα οφέλη του χυμού λεμονιού με νερό. Τα τελευταία χρόνια το λεμόνι με νερό έγινε μόδα, χάρη σε ειδικούς, γιατρούς και δημοφιλείς δίαιτες. Τα λεμόνια και τα φρούτα είναι γενικώς υγιεινά, αλλά κάποιοι ισχυρισμοί δεν μοιάζουν να στέκουν και τόσο. Πάμε να δούμε περισσότερα.
Έχουμε γράψει ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αποτοξίνωση και για το κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο:
Σπάμε τον μύθo της αποτοξίνωσηςΕπομένως, δεν είναι ξεκάθαρο αν το λεμόνι βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος και σε τι βαθμό. Το πολύ που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει ένας εύλογος μηχανισμός μέσω του οποίου το λεμόνι νερό μπορεί να βοηθήσει το ήπαρ σου να αποτοξινώσει το σώμα σου.
Ισχυρισμός 2: Το λεμόνι με νερό σε ζωντανεύει
Το νερό με λεμόνι ίσως σε κάνει να νιώθεις μια αναζωογόνηση. Αλλά, στα αλήθεια, σε ζωντανεύει; Η απλά σου προσφέρει αυτή την φρεσκάδα λόγω της γεύσης του και της αίσθησης ότι είναι υγιεινό;
Υπάρχει ένας επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός είναι ότι το κιτρικό άλας στο λεμόνι περιέχει μεγάλο αριθμό αρνητικών ιόντων και ότι τα αρνητικά ιόντα μπορούν να αντισταθμίσουν την περίσσεια θετικών ιόντων στο περιβάλλον μας. Αυτή η περίσσεια κατηγορείται (κυρίως από τους πωλητές συσκευών που παράγουν αρνητικά ιόντα) για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης και της κακής διάθεσης.
Στις ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες σε ανθρώπους, η έλλειψη διάθεσης ήταν η μόνη παράμετρος διάθεσης που έβλεπε μια στατιστικά σημαντική βελτίωση από την έκθεση σε αρνητικά ιόντα. Η κακή ποιότητα της μελέτης και η πιθανότητα μεροληψίας της έρευνας, ωστόσο, περιορίζουν την εμπιστοσύνη μας στο όφελος [3]. Και φυσικά, ακόμη και αν η εισπνοή αρνητικών ιόντων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με έλλειψη διάθεσης και τα λεμόνια να περιέχουν κάποια αρνητικά ιόντα, δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση λεμονιού θα ωφελήσει τη διάθεσή σου. Η εισπνοή του ελαίου λεμονιού μπορεί [4] [5], αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αδύναμα και, ακόμη και αν το όφελος είναι πραγματικό, για άλλη μια φορά δεν υπάρχει λόγος να μεταφερθεί στην κατανάλωση λεμονιού.
Ένας τρόπος με τον οποίο το νερό με λεμόνι θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τη διάθεση είναι μέσω της θεραπείας μιας ανεπάρκειας βιταμίνης C. Η μεγάλη ανεπάρκεια βιταμίνης C, γνωστή και ως σκορβούτο, έχει σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές και τα λεμόνια είχαν προστατευτικό ρόλο για τους ναυτικούς σε μακρινά ταξίδια.
Μερικές προκαταρκτικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση των ατόμων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, ακόμη και αν δεν έχουν σκορβούτο [6] [7] [8] [9]. Αλλά εφόσον το λεμόνι νερό περιέχει βιταμίνη C, το ίδιο ισχύει και για πολλά τρόφιμα που πρέπει να τρως. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού είναι πολύ πικρός, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσεις αρκετή ποσότητα για να αποκτήσεις μια αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμίνης C.
Επομένως, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη ότι το νερό λεμονιού μπορεί να ωφελήσει τη διάθεσή σου ή τα ενεργειακά σου επίπεδα. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί βασίζονται σε υπερβολικές προεκτάσεις από μελέτες σχετικά με τη βιταμίνη C, αρωματοθεραπεία με λεμόνι και ιονιστές αέρα.
Ισχυρισμός 3: Το λεμόνι με νερό βοηθάει την χώνεψη
Τα χολικά οξέα εκκρίνονται από τη χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο και παίζουν ρόλο στην κινητικότητα του εντέρου και διευκολύνουν την απορρόφηση λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών. Αλλά αν και ο χυμός λεμονιού φαίνεται να αυξάνει την έκκριση χολικών οξέων, [10] η επίδραση στην πέψη είναι ασαφής. Όταν τρώς λιπαρά τρόφιμα, η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει μια κατάλληλη ποσότητα χολικών οξέων και αν δεν το κάνει αυτό, το πρόβλημα πιθανότατα δεν είναι ο χυμός λεμονιού.
Μια σχετική αξίωση, επίσης χωρίς ανθρώπινες μελέτες για να την υποστηρίζουν, είναι ότι το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού μπορεί να βελτιώσει την πέψη σου συμπληρώνοντας το στομάχι σου. Αλλά και πάλι, αν δεν πάσχεις από υποχλωρυδρία, μπορείς να εμπιστευθείς τα στομαχικά κύτταρα στο στομάχι σου για να παράγεις μια κατάλληλη ποσότητα οξέος. Και αν πάσχεις από υποχλωρυδρία (δηλαδή εάν δεν μπορείς να παράγεις αρκετό στομαχικό οξύ), τότε θα πρέπει να δεις τον γιατρό σου, αντί να δοκιμάζεις την τύχη σου με χυμό λεμονιού.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα όξινα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν το ρυθμό της γαστρικής εκκένωσης [11], που δεν θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πέψη αυτή καθαυτή αλλά την καλύτερη απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών και βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων [12]. Ωστόσο, οι πραγματικές επιδράσεις του χυμού λεμονιού στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τη γλυκαιμία μετά τα γεύματα δεν έχουν ερευνηθεί συγκεκριμένα.
Τέλος, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το νερό λεμονιού περιέχει ίνες. Δεν ισχυεί, σε κανένα αξιοσημείωτο βαθμό. Τα λεμόνια περιέχουν ίνες, ναι, αλλά αν δεν φάτε ένα ολόκληρο λεμόνι, το φλοιό που περιλαμβάνεται, δεν θα πάρεις μια αξιοσημείωτη ποσότητα ινών από αυτό, και υπάρχουν καλύτερες πηγές.
Είναι πιθανό ο χυμός λεμονιού να επιβραδύνει τη γαστρική εκκένωση και έτσι να μειώσει τη μεταγευματική γλυκόζη ενώ βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το λεμόνι βοηθά στην πέψη.
Ισχυρισμός 4: Το λεμόνι με νερό προστατεύει από την όξινη δίαιτα
Αυτό το πολυετές θέμα έχει οδηγήσει σε μια δίκαιη διαμάχη. Η βασική ιδέα είναι ότι, κάνοντας το αίμα πολύ όξινο, η συνήθης αμερικανική διατροφή οδηγεί σε μια ποικιλία ασθενειών, κυρίως τον καρκίνο, τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά, ευτυχώς, διάφορα τρόφιμα μπορούν να φέρουν το pH του αίματος σου πίσω στην ισορροπία.
Το να έχει κανείς πολύ υψηλό (πολύ αλκαλικό) pH του αίματος ή πολύ χαμηλό (πολύ όξινο), μπορεί πράγματι να είναι επιβλαβές, ακόμη και θανατηφόρο. Αλλά εκτός από περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών (καρκίνος, κετοξέωση, ηπατική ανεπάρκεια, σοβαρή δηλητηρίαση ...), το pH του αίματος ρυθμίζεται αυστηρά σε υγιή εμβέλεια από το ενσωματωμένο ρυθμιστικό σύστημα του σώματος. [13]
Θα μπορούσαν οι διακυμάνσεις εντός αυτού του στενού εύρους να είναι σχετικές με την υγεία; Μερικά άτομα είναι σκεπτικά αναφορικά με αυτό. Πιστεύουν ότι η μείωση του pΗ προς το κάτω μέρος της κλίμακας είναι ανεπιθύμητη. [14] Ωστόσο, τα στοιχεία είναι αδύναμα, δεδομένου ότι η εξέταση της υπόθεσης της έρευνας περιλαμβάνει είτε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά είτε συμπληρώματα με βασικά μέταλλα - δύο παρεμβάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να επηρεάσουν την υγεία με τρόπους που δεν σχετίζονται με την αλλαγή του pH του αίματος. Επιπλέον, μια δίαιτα που σχεδιάστηκε για να ευνοεί έντονα τα αλκαλικά μέταλλα οδήγησε μόνο σε αύξηση του pH στο αίμα του 0.014, αν και αύξησε το pH των ούρων κατά 1.02 [15].
Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του χυμού λεμονιού στο pH του αίματος, αλλά σε μία μελέτη με έναν μόνο εθελοντή, 50 ml χυμού λεμονιού αύξησαν το pH των ούρων από 6,7 ± 0,1 έως 6,9 ± 0,1 [16]. Εάν η προαναφερθείσα μελέτη είναι οποιαδήποτε ένδειξη, η αύξηση του pH στο αίμα δεν είναι σημαντική.
Τέλος, αν ο στόχος είναι να αλκαλοποιήθει το αίμα, ή ολόκληρο το σώμα, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Γιατί χυμό λεμονιού; Ναι, το λεμόνι, αν και όξινο, παράγει αλκαλικούς μεταβολίτες στο σώμα σου και έχει έτσι αρνητικό potential renal acid load (PRAL). Aλλά το PRAL του χυμού λεμονιού (-2,5) δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό ανάμεσα στα φρούτα. Οι σταφίδες, κυρίως, έχουν PRAL -21. [17]
Όχι μόνο το σώμα σου διατηρεί το pH του αίματός σου σε αυστηρό εύρος, αλλά ακόμη και μέσα σε αυτό το εύρος, το νερό με λεμόνι δεν είναι πιθανό να έχει κάποιο νόημα.Ισχυρισμός 5: Το λεμόνι με νερό προάγει την απώλεια βάρους
Δεν είναι σπάνιο για τους ανθρώπους να χάσουν βάρος σε δίαιτες αποτοξίνωσης που περιλαμβάνουν λεμόνι με νερό. Σε αυτές τις δίαιτες, οι άνθρωποι επιχειρούν να αποτοξινώνουν το σώμα τους, τρώγοντας λίγα (ή κάνοντας νηστεία) και πίνοντας νερό λεμονιού που συχνά αναμειγνύεται με άλλα συστατικά. Οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος γρήγορα σε τέτοιες δίαιτες, αλλά για τις πρώτες δύο ημέρες το βάρος θα είναι νερό και όχι λίπος και στη συνέχεια η απώλεια βάρους (από το λίπος και τους μυς) μπορεί εύκολα να αποδοθεί στο θερμιδικό έλλειμμα. Αλλά περίμενε, γιατί πίνοντας λεμόνι με νερό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους νερών;
Απάντηση: Δεν συμβαίνει αυτό. Αυτό που προκαλεί την απώλεια νερού είναι η στέρηση υδατανθράκων. Για να αποθηκεύσετε ένα γραμμάριο γλυκογόνου στο ήπαρ και τους μυς σου, το σώμα σου το συνδέει σε τρία γραμμάρια νερού, κατά μέσο όρο. Εάν το σώμα σου δεν παίρνει αρκετούς υδατάνθρακες, τα αποθέματα γλυκογόνου σου εξαντλούνται σε μία ή δύο ημέρες - μια ξαφνική απώλεια βάρους αρκετών κιλών. [18] Μόλις συνεχίσεις να τρως κανονικά, ωστόσο, το γλυκογόνο και το νερό έρχονται πίσω.
Και μιλώντας για το νερό: υπάρχουν πράγματι κάποιες ενδείξεις ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες (αλλά όχι οι νεότεροι ενήλικες) τρώνε λιγότερο εάν πίνουν νερό πριν από τα γεύματά τους [19] [20] [21] [22] [23] Μπορεί το λεμόνι να σε οδηγήσει να πιεις περισσότερο νερό. Ίσως, αν απολαμβάνεις τη γεύση, αλλά ακόμα και αν το κάνεις, μπορεί να μειώσεις ασυνείδητα την πρόσληψη κανονικού νερού για να αντισταθμίσεις.
Τέλος, κάποια πειραματική έρευνα σε ποντίκια υποδεικνύει ότι τα φυτοχημικά στις φλούδες λεμονιού αυξάνουν τη βήτα-οξείδωση των λιπαρών οξέων και εμποδίζουν την παχυσαρκία [24], αλλά αν αυτό μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη επίδραση του χυμού λεμονιού στους ανθρώπους, κανείς δεν ξέρει.
Αν και δεν μελετήθηκε ως παράγοντας απώλειας βάρους, ένα κοκτέιλ λεμονιού-νερού με ανθρακούχο νερό και ένα μη θερμιδικό γλυκαντικό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο χαμηλών θερμίδων για χυμούς φρούτων ή ζάχαρη ζάχαρης. Μπορείς να φτιάξεις εύκολα ένα τέτοιο κοκτέιλ μόνος/η σου.
Το νερό λεμονιού αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι συντελεί σε απώλεια βάρους, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος αν σε πιέσει να πίνεις περισσότερο νερό (αν είσαι μεγαλύτερος ενήλικας, το πόσιμο νερό πριν από τα γεύματα μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση λιγότερου φαγητού).
Ισχυρισμός 6: Το λεμόνι με νερό προστατεύει από το κρυολόγημα
Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται κυρίως στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από λεμόνι. Το πρόβλημα είναι ότι η βιταμίνη C δεν μειώνει τη συχνότητα κρυολογήματος. Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά μόνο όταν λαμβάνεται σταθερά (δηλαδή όχι μόνο μετά από κάποια αρρώστεια) σε δόσεις που είναι απλά πάρα πολύ υψηλές για να ληφθούν από τα λεμόνια [32].
Άλλες χημικές ουσίες στο λεμόνι, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι το λιμονένιο θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα των φαγοκυττάρων να κάνουν τη δουλειά τους [33] και τα λεμόνια περιέχουν άλλες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν, όπως η hesperidin. [34]
Υπάρχουν μερικές ζωικές αποδείξεις ότι μερικές χημικές ουσίες στο λεμόνι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων, αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα οφέλη επεκτείνονται στους ανθρώπους και εάν το κάνουν, εάν μπορούν να επιτευχθούν αρκετά υψηλές δόσεις πίνοντας νερό λεμονιού.
Ισχυρισμός 7: Το λεμόνι με νερό προστατεύει από τις πέτρες στα νεφρά
Τα λεμόνια περιέχουν σημαντική ποσότητα κιτρικού οξέος, όσον αφορά στα φρούτα. [35] Σε συνδυασμό με το ασβέστιο στα νεφρά, το κιτρικό (ένα παράγωγο του κιτρικού οξέος) μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό και να μειώσει την ανάπτυξη των λίθων και του οξαλικού ασβεστίου και του φωσφορικού ασβεστίου.
Εάν τα ούρα σου είναι χαμηλά σε κιτρικό άλας (μια κατάσταση γνωστή ως υποκυτταραιρία), κινδυνεύεις να αναπτύξεις πέτρες στα νεφρά [36]. Η συμπλήρωση με το κιτρικό κάλιο είναι πιθανόν αποτελεσματική στην πρόληψη και θεραπεία των πετρών οξαλικού ασβεστίου [37] και 85 ml χυμού λεμονιού έδειξε ότι αυξάνει το κιτρικό ασβέστιο όσο και μια κλινική δόση κιτρικού καλίου [38].
Η ελάχιστη αποτελεσματική δόση για την πρόληψη είναι άγνωστη και ο χυμός λεμονιού δεν έχει αξιολογηθεί σε σχέση με το μέγεθος της πέτρας ή τα κλινικά συμπτώματα, αλλά το σκεπτικό είναι τουλάχιστον εκεί.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό οξύ, τα λεμόνια πρέπει να βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού και στη μείωση της ανάπτυξης των νεφρών. Το αποτέλεσμα αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ρητά, αντίθετα με την επίδραση της συμπλήρωσης του καλίου-κιτρικού.
Έχει το νερό με λεμόνι ανεπιθυμητές ενέργειες;
Εκτός από το γεγονός ότι μια μεγάλη ποσότητα χυμού λεμονιού μπορεί να εκτοξεύσει τον ουρανίσκο, αξίζει να αναφερθεί μία ανησυχία: η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Η όξινη φύση του χυμού λεμονιού μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο των δοντιών σου, οδηγώντας στη διάβρωση τους. [39] [40] Τουλάχιστον, θα πρέπει να αποφεύγεις το βούρτσισμα των δοντιών σου σύντομα μετά την κατανάλωση λεμονιού νερού.
Μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα, από την άλλη πλευρά, καθώς αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση της οξύτητας της πλάκας (πιθανώς με την αύξηση της σιαλλίωσης). [41]
Η μόνη γνωστή αρνητική επίδραση του λεμονιού είναι η διαβρωτική επίδραση του στο σμάλτο των δοντιών.
Τα λεμόνια είναι φρούτα και τα φρούτα είναι υγιεινά
Όπως και κάθε άλλο φρούτο, το λεμόνι έχει ένα μοναδικό φυτοχημικό προφίλ. [42] Διακρίνεται επίσης από την οξύτητά του, την υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Η ποσότητα των μικροθρεπτικών συστατικών που θα πάρεις από μια ανεκτή ποσότητα χυμού λεμονιού είναι μικρή και πάρα πολλοί ισχυρισμοί υγείας βασίζονται σε μελέτες που δοκιμάζουν φυτοχημικά υψηλής δόσης που βρίσκονται μόνο σε μικρές ποσότητες σε λεμόνια.
Ωστόσο, αυτά τα φυτοχημικά προϊόντα υπάρχουν και μαζί και σε συνδυασμό με τα φυτοχημικά σε άλλες φυτικές τροφές κάνουν τα λεμόνια μια πολύτιμη επιλογή σε υγιεινές διατροφές. Αν και δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία των λεμονιών, ο χυμός λεμονιού (κατά προτίμηση με τον πολτό) μπορεί να αξίζει να συμπεριληφθεί στη διατροφή σου απλώς για να αυξήσεις την ποικιλία δυνητικά ωφέλιμων φυτοχημικών που καταναλώνεις.
Ο χυμός λεμονιού δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόσληψη μικροθρεπτικών ουσιών, αλλά δεν περιέχει πολύ πολλές θερμίδες. Συνοπτικά, τα λεμόνια είναι γενικά υγιεινά, όπως και τα περισσότερα φρούτα. Ο χυμός λεμονιού περιέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών και φυτοχημικών φαρμάκων, αλλά δεν είναι σαφές εάν, μεταξύ όλων των φρούτων, τα λεμόνια είναι μοναδικά πολύτιμα.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
- ^ Yoshida K, et al. Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World J Gastroenterol. (2015)
- ^ Reicks MM, Crankshaw D. Effects of D-limonene on hepatic microsomal monooxygenase activity and paracetamol-induced glutathione depletion in mouse. Xenobiotica. (1993)
- ^ Perez V, Alexander DD, Bailey WH. Air ions and mood outcomes: a review and meta-analysis. BMC Psychiatry. (2013)
- ^ Komiya M, Takeuchi T, Harada E. Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behav Brain Res. (2006)
- ^ Kiecolt-Glaser JK, et al. Olfactory influences on mood and autonomic, endocrine, and immune function. Psychoneuroendocrinology. (2008)
- ^ Gariballa S. Poor vitamin C status is associated with increased depression symptoms following acute illness in older people. Int J Vitam Nutr Res. (2014)
- ^ Carr AC, et al. Mood improvement in young adult males following supplementation with gold kiwifruit, a high-vitamin C food. J Nutr Sci. (2013)
- ^ Zhang M, et al. Vitamin C provision improves mood in acutely hospitalized patients. Nutrition. (2011)
- ^ Smith AP, et al. Vitamin C, Mood and Cognitive Functioning in the Elderly. Nutr Neurosci. (1999)
- ^ Cherng SC, et al. Acceleration of hepatobiliary excretion by lemon juice on 99mTc-tetrofosmin cardiac SPECT. Nucl Med Commun. (2006)
- ^ Hunt JN, Knox MT. The slowing of gastric emptying by four strong acids and three weak acids. J Physiol. (1972)
- ^ Müller M, Canfora EE, Blaak EE. Gastrointestinal Transit Time, Glucose Homeostasis and Metabolic Health: Modulation by Dietary Fibers. Nutrients. (2018)
- ^ Hamm LL, Nakhoul N, Hering-Smith KS. Acid-Base Homeostasis. Clin J Am Soc Nephrol. (2015)
- ^ Schwalfenberg GK. The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. J Environ Public Health. (2012)
- ^ Buclin T, et al. Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int. (2001)
- ^ Oussama A, Touhami M, Mbarki M. In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. Arch Esp Urol. (2005)
- ^ Remer T, Manz F. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. J Am Diet Assoc. (1995)
- ^ Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. Am J Clin Nutr. (1992)
- ^ Dennis EA, et al. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity (Silver Spring). (2010)
- ^ Van Walleghen EL, et al. Pre-meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity (Silver Spring). (2007)
- ^ Davy BM, et al. Water consumption reduces energy intake at a breakfast meal in obese older adults.J Am Diet Assoc. (2008)
- ^ Wong JMW, et al. Effects of Advice to Drink 8 Cups of Water per Day in Adolescents With Overweight or Obesity: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. (2017)
- ^ Parretti HM, et al. Efficacy of water preloading before main meals as a strategy for weight loss in primary care patients with obesity: RCT. Obesity (Silver Spring). (2015)
- ^ Fukuchi Y, et al. Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. J Clin Biochem Nutr. (2008)
- ^ Jenkins DJA, et al. Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment. J Am Coll Cardiol. (2018)
- ^ Homayouni F, et al. Blood pressure lowering and anti-inflammatory effects of hesperidin in type 2 diabetes; a randomized double-blind controlled clinical trial. Phytother Res. (2018)
- ^ Gattuso G, et al. Flavonoid composition of Citrus juices. Molecules. (2007)
- ^ Aslani N, et al. Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial.Int J Prev Med. (2016)
- ^ Lee CJ, et al. Hesperidin suppressed proliferations of both human breast cancer and androgen-dependent prostate cancer cells. Phytother Res. (2010)
- ^ Zhao J, et al. Hesperidin inhibits ovarian cancer cell viability through endoplasmic reticulum stress signaling pathways. Oncol Lett. (2017)
- ^ Miller JA, et al. Human breast tissue disposition and bioactivity of limonene in women with early-stage breast cancer. Cancer Prev Res (Phila). (2013)
- ^ Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. (2013)
- ^ Hamada M, et al. Distribution and immune responses resulting from oral administration of D-limonene in rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). (2002)
- ^ Kamboh AA, et al. In vivo immunomodulatory effects of plant flavonoids in lipopolysaccharide-challenged broilers. Animal. (2016)
- ^ Penniston KL, et al. Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. J Endourol. (2008)
- ^ Zuckerman JM, Assimos DG. Hypocitraturia: pathophysiology and medical management. Rev Urol. (2009)
- ^ Phillips R, et al. Citrate salts for preventing and treating calcium containing kidney stones in adults.Cochrane Database Syst Rev. (2015)
- ^ Aras B, et al. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urol Res. (2008)
- ^ Bartlett DW, et al. The association of tooth wear, diet and dietary habits in adults aged 18-30 years old. J Dent. (2011)
- ^ Grando LJ, et al. In vitro study of enamel erosion caused by soft drinks and lemon juice in deciduous teeth analysed by stereomicroscopy and scanning electron microscopy. Caries Res. (1996)
- ^ Fröhlich S, Maiwald HJ, Flowerdew G. Effect of gum chewing on the pH of dental plaque. J Clin Dent. (1992)
- ^ Uçan F, Ağçam E, Akyildiz A. Bioactive compounds and quality parameters of natural cloudy lemon juices. J Food Sci Technol. (2016)