Στον δυτικό κόσμο ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει το 1/3 σε λαχανικά και φρούτα που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά (3 αντί για 9 μερίδες). Τα λαχανικά όμως είναι ύψιστης σημασίας για μια καλή διατροφή που θα προάγει το well-being και ένα υγιές σώμα.
Λαχανικά Κατεψυγμένα vs Φρέσκα : τι να επιλέξω;
Εννοείται, πως αν στο τραπέζι υπάρχει λαχανικό είτε κατεψυγμένο είτε φρέσκο καλό είναι να το καταναλώσετε, καθώς το λίγο είναι πάντα καλύτερο από το καθόλου.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η παραγωγή φρέσκων λαχανικών είναι περιορισμένη ή πολύ ακριβή για τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών, κάτι που στρέφει τον κόσμο σε κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα λαχανικά. Ενώ τα κονσερβοποιημένα τείνουν να χάνουν μεγάλο αριθμό των θρεπτικών τους συστατικών κατά την διαδικασία συντήρησης (με εξαίρεση της ντομάτες και την κολοκύθα), τα κατεψυγμένα λαχανικά ίσως και να αποτελούν υγιεινότερη επιλογή από ότι τα φρέσκα. Ο λόγος είναι το ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που επιλέγονται να καταψυχθούν, κόβονται μόνο όταν έχουν ωριμάσει πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά στοιχεία είναι στα μέγιστα επίπεδα. Το πρώτο βήμα της κατάψυξης των λαχανικών είναι το ζεμάτισμα τους σε καυτό νερό ή ατμό, ώστε να σκοτωθούν τα βακτήρια και κάποια βλαβερά ένζυμα που πιθανών να υπάρχουν. Με την διαδικασία αυτή ναι μεν χάνεται κάποιο ποσοστό ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και B, αλλά το αμέσως επακόλουθο βήμα που είναι η ραγδαία ψύξη των λαχανικών, τα «κλειδώνει» σε μια μικροθρεπτικά πλούσια κατάσταση.
Από την άλλη μεριά τα φρούτα και λαχανικά που προορίζονται να πουληθούν ως φρέσκα στους διαδρόμους των supermarket συλλέγονται τις περισσότερες φορές πριν ωριμάσουν πλήρως, μην έχοντας επαρκή χρόνο να αναπτύξουν όλη την γκάμα των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που προορίζονταν να αναπτύξουν. Παρόλα αυτά ,εξωτερικά σημάδια ωρίμανσης συνεχίζουν να υπάρχουν, χωρίς όμως αυτά να φτάνουν ποτέ να περιέχουν τον ίδιο αριθμό θρεπτικών συστατικών με το αν παρέμεναν για περισσότερο καιρό στο αμπέλι (ώστε να ωριμάσουν πλήρως). Επιπλέον, κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους από την φάρμα στο πιάτο σας, εκτίθενται σε μεγάλα επίπεδα θέρμανσης και φωτός, καταστρέφοντας σημαντικά συστατικά, όπως η ευαίσθητη βιταμίνη C και η βιταμίνη Β1 θειαμίνη.
Μόνο αν τα φρέσκα λαχανικά ή φρούτα είναι από τον κήπο σας που σημαίνει πως αφού έχουν ωριμάσει ΠΛΗΡΩΣ, κόβονται, καθαρίζονται, πλένονται και καταναλώνονται, έχουν την μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα σε μικροσυστατικά και φυτοστοιχεία. Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας στον κήπο σας είναι το γεγονός ότι είστε βέβαιοι ότι είναι ελεύθερα από φυτοφάρμακα, ρυθμιστές ανάπτυξης φυτών, συνθετικά λιπάσματα και άλλες πρόσθετες ουσίες, που επιφέρουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στο ανθρώπινο σώμα μακροχρόνια.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Με λίγα λόγια
Όταν τα λαχανικά και τα φρούτα είναι της εποχής αγοράστε τα φρέσκα και ώριμα. Όταν είναι εκτός εποχής προτιμήστε τα κατεψυγμένα, καθώς έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Να τα καταναλώνετε όσο πιο σύντομα γίνεται μόλις τα αγοράσετε, καθώς όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία χάνουν.
Τέλος, αν είναι δικιάς σας παραγωγής μαγειρέψτε τα στον ατμομάγειρα ή στον φούρνο μικροκυμάτων αντί να τα βράσετε, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την απώλεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών. Για να βεβαιωθείτε ότι τα λαχανικά και τα φρούτα που ψωνίζεται είναι απαλλαγμένα από χημικά και ορμόνες προτιμήστε βιολογικής καλλιέργειας. Γνωρίζουμε ότι είναι πιο ακριβά, αλλά πραγματικά αξίζει, ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα.