Θέλεις να είσαι ενημερωμένος/η για κάθε τάση όσον αφορά στη φυσική σου κατάσταση; Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις. Γι 'αυτό θέλουμε να σου προσφέρουμε δύο από τις αγαπημένες μας μελέτες κάθε εβδομάδα για να μαθαίνεις κάτι νέο κάθε φορά.
Αυτή την εβδομάδα, εξετάζουμε αν ένα γεύμα αργά το βράδυ μπορεί να σου προκαλέσει αύξηση βάρους και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η προπόνηση αντοχής στο ρολόι του σώματός σου. Ας αρχίσουμε.
Μπορεί η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ να οδηγήσει σε αύξηση βάρους;
Εάν υπήρχε ποτέ ένα αμφιλεγόμενο θέμα, τότε είναι αυτό. Πολλοί από εμάς θα έχουν ακούσει ότι το φαγητό αργά το βράδυ δεν είναι καλό για εμάς, αλλά μπορεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην φάμε μία σοκολάτα - και μερικοί από εμάς δουλεύουμε τόσο αργά που δεν υπάρχει καμία επιλογή στο θέμα.
Αυτή η τελευταία μελέτη ισχυρίζεται ότι έχει τις απαντήσεις σχετικά με το φαγητό αργά το βράδυ. 1 Μελετώντας 20 υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καλά οι συμμετέχοντες μεταβολίζουν ένα δείπνο που τρώγεται στις 10 μ.μ. σε σχέση με ένα δείπνο που τρώγεται στις 6 μ.μ.
Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης αυξήθηκαν κατά 18% περισσότερο μετά από το δείπνο που ήταν αργά το βράδυ σε σύγκριση με εκείνο που ήταν πιο νωρίς. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι σημείωσαν επίσης ότι η καύση λίπους μειώθηκε κατά περίπου 10% στο δείπνο που ήταν αργά το βράδυ.
Αυτή η μελέτη ήταν αρκετά βραχυπρόθεσμη και μόνο σε ένα μικρό δείγμα ανθρώπων, αλλά έδειξε κάποια αρκετά ανησυχητικά αρχικά αποτελέσματα. Θα μας ενδιέφερε να δούμε αν μια μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας δείχνει παρόμοια αποτελέσματα.
Προπόνηση αντοχής και το ρολόι του σώματός σου
Πιθανότατα έχεις ακούσει για το ρολόι του σώματος μας - και αν έχεις αλλάξει το μοτίβο του ύπνου σου, τότε πιθανότατα αισθάνθηκες και τα αποτελέσματα του να διαταράσσονται. Όλα οι παράγοντες από το φως έως τη στιγμή που κοιμόμαστε ή ξυπνάμε μπορούν να επηρεάσουν το ρολόι του σώματός μας - και αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η άσκηση έχει τη δυνατότητα να το επηρεάσει κι αυτή. 2
Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της προπόνησης αντοχής 60 λεπτών σε ποντίκια σε εργαστήριο. Τα ποντίκια ασκήθηκαν σε διαφορετικά σημεία στις ενεργές και ανενεργές περιόδους τους (παρόμοια με την ημέρα και τη νύχτα στους ανθρώπους) για να δουν αν υπήρχε επίδραση στα ρολόγια του μυϊκού σώματος.
Διαπίστωσαν ότι ανάλογα με την ώρα της άσκησης, τα ρολόγια του μυϊκού τους σώματος άλλαξαν. Αυτά τα ρολόγια υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα κύτταρα μας και επιτρέπουν την εκτέλεση των λειτουργιών σύμφωνα με τον αντιληπτό χρόνο.
Το να μπορείς να αλλάζεις το ρολόι του σώματος με άσκηση σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εργαζόμενους που έχουν μία νυχτερινή βάρδια και αγωνίζονται με αυτό το αφύσικο μοτίβο ύπνου και ξυπνήματος.
Καθώς αυτή η μελέτη περιελάμβανε επεμβατικές διαδικασίες, δεν έχει διεξαχθεί σε ανθρώπους, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν βελτιώθηκε η ευεξία ή μια αλλαγή στον χρόνο ύπνου / αφύπνισης από εκείνους που έκαναν μια ώρα άσκησης αντοχής.
Με λίγα λόγια
Είμαστε ενθουσιασμένοι από το πόσο εναρμονισμένο φαίνεται να είναι το σώμα μας σε αυτές τις μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Γιατί να μην δοκιμάσεις να φας λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ή να δοκιμάσεις κάποια προπόνηση αντοχής για να δεις τι αντίκτυπο έχει σε πάνω σου. Καθώς είμαστε όλοι διαφορετικοί, η πραγματοποίηση αυτών των μικρών αλλαγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταλάβεις τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί σε σένα.