Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Ινσουλίνη – Εχθρός ή Σύμμαχος;

Ινσουλίνη – Εχθρός ή Σύμμαχος;
Δημήτρης Κολτσιδόπουλος
Φυσιοθεραπευτής και ειδικός σε θέματα Fitness8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Δημήτρης Κολτσιδόπουλος

Εχθρός ή Σύμμαχος;

Το υποσχέθηκα και εδώ είμαστε λοιπόν, αποτελεί η ινσουλίνη τον χειρότερο εφιάλτη σου ή τον κολλητό σου; Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει καταρχάς να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η ινσουλίνη και ποιος ο ρόλος της στο οργανισμό μας.

Τι είναι η Ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία εκκρίνεται στο σώμα μας μέσω του πάγκρεας και ο σκοπός της είναι να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες. Πρόκειται για μία αναβολική ορμόνη η οποία μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε στα κύτταρα ώστε να αποθηκευτεί ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί κατά τις δραστηριότητες της ημέρας. Όμως η ινσουλίνη αποθηκεύει παράλληλα και λίπος. Λόγω αυτού πρέπει να μειώσουμε τη δράση της έτσι ώστε να μην αποθηκεύει λίπος συνεχώς μέσα στη μέρα, παρά μόνο όταν χρειάζεται. Οπότε η διατήρηση της σε χαμηλά επίπεδα είναι ζωτικής σημασίας. Πως θα το κάνουμε αυτό;!

Τρόποι Διατήρησης των επιπέδων της Ινσουλίνης

1) Περιορισμός των τροφών που την κάνουν να αυξάνεται σε μεγάλη ποσότητα.

Οι τροφές αυτές αποτελούνται κυρίως από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπου μέσα από την επεξεργασία έχουν αφαιρεθεί οι ουσίες που μειώνουν την δράση της ινσουλίνης στον βωμό της γεύσης. Κάποιες από αυτές είναι το άσπρο ψωμί, το επεξεργασμένο ρύζι (άσπρο), τα άσπρα ζυμαρικά, η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι κ.λπ.. 2) Λήψη τροφών που της επιτρέπουν να εκκρίνεται ήπια και σε σχετικά μικρές ποσότητες.

Μπορούμε όμως να καταναλώνουμε τις τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω άφοβα στην ακατέργαστη μορφή τους δηλαδή σε μορφές ολικής άλεσης (ρύζι ολικής, μακαρόνια ολικής, βρώμη και γκράνολα ολικής κ.λπ.) . Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας χωνεύει αργά αυτό το είδος υδατανθράκων με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να εκκρίνεται σε ήπιες δόσεις.

3) Ρύθμιση κατανάλωσης τροφών σε διαστήματα της ημέρας όπου εκκρίνεται σε μεγάλες δόσεις.

Για να εμπεδώσουμε πότε θα τρώμε τις σωστές τροφές πρέπει να κατανοήσουμε δύο όρους, την αντίσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ανάλογα με το τι και το πότε τρώμε κάτι τα κύτταρα μας ανταποκρίνονται διαφορετικά απέναντι στην ινσουλίνη. Το ένα ενδεχόμενο είναι να φέρνουν αντίσταση σε αυτή με αποτέλεσμα η ινσουλίνη να εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ώστε να καταφέρει να εισχωρήσει σε αυτά. Με τον τρόπο αυτό αποθηκεύει μεγαλύτερες ποσότητες λίπους στα κύτταρα. Ενώ το άλλο ενδεχόμενο είναι τα κύτταρα μας να είναι ευαίσθητα στην ινσουλίνη και έτσι δεν χρειάζεται να γίνει η έκκριση της σε μεγάλες ποσότητες επειδή περνάει εύκολα μέσα σε αυτά. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι κατά την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη αποθηκεύονται μικρότερες ποσότητες της.

Τι να φάω το βράδυ;

Η μεγαλύτερη αντίσταση των κυττάρων απέναντι στην ινσουλίνη υπάρχει κατά τις βραδινές ώρες. Γνωρίζοντας το αυτό μπορούμε να ρυθμίσουμε αναλόγως τις διατροφικές μας επιλογές.

Αποφύγετε τους υδατάνθρακες κατά τις βραδυνές ώρες

Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που έχεις ακούσει την γνωστή φράση “όχι υδατάνθρακες το βράδυ”, τώρα πλέον γνωρίζει και το γιατί. Εφόσον η αντίσταση υπάρχει το βράδυ, η ευαισθησία παραμένει το πρωί και γενικά στα πρώτα γεύματα της ημέρας. Έτσι καταλαβαίνεις ότι είναι ιδανικότερο να κρατάς τους υδατάνθρακες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι σε σχετικά υψηλές τιμές και καθώς περνάει η μέρα να τους μειώνεις έως ότου εξαλειφθεί τελείως η ποσότητα τους στα βραδινά γεύματα. Κατά τις βραδινές ώρες μπορείς να καταναλώνεις χωρίς άγχος πρωτεΐνη, δηλαδή άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, Whey Protein και καζεΐνη. Όπως επίσης και οποιαδήποτε μορφή σαλάτας, ειδικά πράσινων λαχανικών.

Απαντώντας στο αρχικό ερώτημα πιστεύω, ότι γνωρίζοντας τη λειτουργία της, η ινσουλίνη μπορεί να γίνει ένας καλός σύμμαχος για το ταξίδι σου στον χώρο της υγείας και της άθλησης. Οπότε ναι είναι καλό να μη τρως υδατάνθρακες το βράδυ αλλά το θέμα είναι να γνωρίζεις και το γιατί. Διότι γνωρίζοντας κάτι ξέρεις και πως να το διορθώσεις μετά από την οποιαδήποτε ατασθαλία. Η ρύθμιση αυτή των γευμάτων αποτελεί την ιδανική λύση, εάν όμως λόγω φόρτου εργασίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο δεν έφαγες τους απαραίτητους υδατάνθρακες τότε μη φοβάσαι να τους καταναλώσεις το βράδυ γιατί το σώμα σου θα τους χρειαστεί. Εφόσον, όπως ειπώθηκε, είναι η ιδανική λύση τότε δεν είναι ανάγκη να γίνεται μόνο κατά την διάρκεια δίαιτας και μείωσης του λίπους, αλλά σε όλα τα στάδια της ζωής μας, με σκοπό την αποφυγή περιττού λίπους και των έντονων προγραμμάτων διαίτης.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Δημήτρης Κολτσιδόπουλος
Φυσιοθεραπευτής και ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Δημήτρης Κολτσιδόπουλος
Είμαι ο Δημήτρης Κολτσιδοπούλος 23 χρονών από τη Λάρισα. Γεννήθηκα με μια μπάλα στα πόδια, και μπορεί να κρέμασα νωρίς τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια αλλά αυτό δε σημαίνει πως εγκατέλειψα τη γυμναστική! Σπούδασα στο τμήμα Φυσικοθεραπείας στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια όχι στα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια, αλλά στα καλύτερα γυμναστήρια της πόλης! Αγαπώ την άθληση, τις back days και το ποιοτικό φαγητό. Αν θες έναν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής μπορώ να σε βοηθήσω.
myprotein