Πολλές φορές αγνοούμε την σημασία των φυσικών λειτουργιών του σώματός μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία της πέψης, η οποία διαδραματίζει έναν ρόλο ύψιστης σημασίας για μια επιτυχημένη διατροφή.
Τα στάδια της πέψης
Η φάση της πέψης έχει τρία στάδια:
Πρώτα ξεκινά από το στόμα. Στη θέα ενός φαγητού, οι σιελογόνοι αδένες (παρωτίδα, υπογλώσσιοι, υπογνάθιοι) παράγουν σίελο και είναι έτοιμοι για το πρώτο στάδιο διάσπασης των τροφών μέσω της λυσοζύμης που διασπά το άμυλο.
Η δεύτερη φάση λαμβάνει χώρα στο στόμαχο, με την έκκριση του γαστρικού υγρού που περιέχει υδροχλωρικό οξύ.
Η τρίτη φάση γίνεται στο λεπτό έντερο αρχής γενομένης του δωδεκαδακτύλου με την παρουσία χολής, καθώς επίσης τα πεπτικά ενζυμα αμυλάση, πρωτεάση, λιπάση. Αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι πως με το που βλέπουμε ένα φαγητό, μέσω του οπτικού μας νεύρου (προέκταση του εγκεφάλου) ο εγκέφαλος μας δίνει εντολή για την πρώτη φάση της πέψης.
Συνεπώς δεν είναι καλή ιδέα όταν θέλουμε να έχουμε σταθερές ώρες στα γεύματα μας, να «καρφώνουμε» τα μάτια μας σε βιτρίνες ταχυφαγείων-fastfood, διότι κυριολεκτικά «μας τρέχουν τα σάλια» και συνεπώς απορρυθμίζουμε το διατροφικό μας ρολόι. Αυτά για περιόδους δίαιτας κυρίως, όπου η γλουκαγόνη πρέπει να είναι υψηλοτέρα της ινσουλίνης και η στάθμη γλυκόζης αίματος σταθερή.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη