Η γλουτένη είναι ένα αμφιλεγόμενο συστατικό στον χώρο του fitness / bodybuilding. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει την σωματική εμφάνιση και άλλοι πως όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με το αν έχει δυσανεξία, αντιδρά αλλιώς.
Γλουτένη και Fitness
Το ψωμί και γενικότερα όλα τα παράγωγα του αλευριού, είτε άσπρου-είτε μαύρου, δεν συνιστώνται στη δίαιτα. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν γλουτένη, ένα συστατικό του σιταριού το οποίο έχει την τάση να οιστρογονίζει το σώμα και να το κάνει να δείχνει πιο «μαλακό» με κατακρατήσεις υγρών. Παρά το γεγονός ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι σύνθετος υδατάνθρακας με ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρέπει να αποφεύγεται και αντί αυτού να προτιμώνται αμυλώδεις υδατάνθρακες, όπως το καστανό-αναποφλοίωτο ρύζι και η ψητή πατάτα.
Τα μακαρόνια έχουν κι αυτά γλουτένη, συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται και φυσικά οι απλοί υδατάνθρακες, οι οποίοι πέραν της μεταπροπονητικής αναπλήρωσης, θα πρέπει να μην καταναλώνονται, δεδομένου ότι παράγουν μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, μιας ορμόνης που προάγει τη λιπογένεση.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.