Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Γάλα : τελικά είναι καλό για μένα ;

Γάλα : τελικά είναι καλό για μένα ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness8 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Το γάλα αποτελεί ένα επίμαχο και αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης στον χώρο του Bodybuilding. Γενικά θεωρείται μια ανώτερη πηγή πρωτεΐνης, πλούσια σε θερμίδες, μέταλλα, βιταμίνες και αργής απορρόφησης πρωτεΐνη. Όμως η περιεκτικότητα του σε λίπος και λακτόζη του έχει δώσει ένα κακό όνομα, ειδικά μεταξύ των ατόμων που προσπαθούν να χάσουν σωματικό λίπος. Υπάρχουν άτομα που υποστηρίζουν πως είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για διατροφές όγκου, όπως και άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι από τις χειρότερες τροφές !

Η αλήθεια είναι πως ήταν πάντα μέρος της διατροφής μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το πίνετε άφοβα και να μην ξέρετε τι κάνει στο σώμα σας. Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό και θα σας συμβουλέυσουμε σχετικά με το πόσο μπορείτε να καταναλώνετε, ώστε να απολαμβάνετε μόνο το οφέλη του.

Τι γάλα πρέπει να προτιμάτε ;

Το καλύτερο είναι το φρέσκο γάλα, το οποίο έχει διάρκεια ζωής όχι μεγαλύτερη από 10 ημέρες. Αν το γάλα σας έχει διάρκεια ζωής πάνω από 1 μήνα, σημαίνει πως έχει θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να παρατείνει την διάρκεια ζωής του στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Το καλύτερο είναι να ψάξετε για γάλα, του οποίου οι αγελάδες τρέφονται μονάχα με γρασίδι (grass-fed cows), διότι η περιεκτικότητα του σε ωμέγα 3 είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Προτιμήστε αποβουτυρωμένο  με πολύ χαμηλά λιπαρά, διότι ειδικά αν θέλετε να χάσετε λίπος, οι θερμίδες από τα λιπαρά που περιέχει θα σας δυσκολέψουν αρκετά.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπ΄ όψιν είναι η ύπαρξη οιστρογόνων στο γάλα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά που περιέχει, καθώς τα οιστρογόνα είναι μια λιποδιαλυτή ορμόνη. Για αυτό και τα γάλα πλούσια σε λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται.

Το αποβουτυρωμένο γάλα έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τα επίπεδα IGF-1 (Insulin Like Growth Factor) στο αίμα περίπου 10-15%, ενώ το κανονικό γάλα δεν προσφέρει καμία αύξηση.

Τα αυξημένα επίπεδα IGF-1 μακροπρόθεσμα δίνουν σε κάποιον σημαντικό προβάδισμα στην απόκτηση μυϊκής μάζας.

Επίσης το γάλα περιέχει σημαντικές υδροδιαλυτές βιταμίνες, όπως η D και η K, χρήσιμες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.  Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνη b12 και μέταλλα, όπως το ασβέστιο.

Καλό είναι να αγοράζετε αποβουτυρωμένο που έχει διατηρήσει τις βιταμίνες του, παρά την διαδικασία της παστερίωσης.

Προσωπικά προτείνω να καταναλώνετε αποβουτυρωμένο γάλα μόνο όταν είστε σε φάση όγκου. Συγκεκριμένα 300-400 ml + 30 γρ. πρωτεΐνης ορού γάλακτος μετά την προπόνηση και 300-400 ml με 30 γρ. καζεΐνης πριν από τον ύπνο. Αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Για ποιό λόγο το γάλα αποτελεί θέμα διαμάχης στο χώρο του bodybuilding ;

Η διαμάχη σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος προκύπτει για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως το γάλα δεν είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη (lactose intolerance). Η λακτόζη (σάκχαρο του γάλακτος) είναι ένας δισακχαρίτης προερχόμενος από την γλυκόζη και την γαλακτόζη και μπορεί να χωνευθεί μόνο από άτομα που έχουν ένα ένζυμο που λέγεται λακτάση. Η λακτάση μπορεί να διασπά την λακτόζη στα συστατικά της και για αυτό το άτομα που δεν έχουν αυτό το ένζυμο δεν μπορούν να την χωνέψουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως διάρροια, φούσκωμα, αέρια και πρήξιμο στο στομάχι. Οι πιο πολλοί άνθρωποι καταγόμενοι από την βόρεια Ευρώπη είναι ικανοί να μεταβολίσουν την λακτόζη, ενώ οι πιο πολλοί με αφρικανική και ασιατική καταγωγή δεν μπορούν.

Επιπλέον πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν αλλεργίες με το γάλα, προερχόμενες κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν σε αυτό, όπως η άλφα-λακταλβουμίνη και η βήτα-λακταλβουμίνη. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα πρέπει να απέχουν εντελώς από το γάλα και τα προϊόντα του. Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να είναι και αλλεργικός στην καζεΐνη, αλλά τέτοιου είδους αλλεργίες είναι πιο συχνές σε παιδία παρά σε ενήλικους.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein