Πολύς λόγος γίνεται για τη διαλειμματική νηστεία ή intermittent fasting. Τα ιατρικά δεδομένα έχουν ως εξής σχετικά με την αποχή από το φαγητό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα.
Διαλειμματική Νηστεία ... τα συν και τα πλην!
Ο βασικός μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν σταματάμε να τρώμε, είναι κάτι ανάλογο με το να ρίχνουμε ξύλα στο τζάκι. Ο μεταβολισμός των τροφών και η αποδόμηση τους είναι μια ενεργοβόρος διαδικασία που ενισχύεται κυρίως με την παρουσία ζωικών λευκωμάτων.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τη γλυκόζη ως άμεσο ενεργειακό καύσιμο για την πνευματική του λειτουργία. Στην περίπτωση της πολύωρης νηστείας, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ελαττώνονται και η πνευματική διαύγεια φθίνει. Τα κετοσώματα αποτελούν εναλλακτική πηγή ενέργειας που απελευθερώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που οι αποθήκες μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου τελειώσουν. Όμως με τα κετοσώματα ο εγκέφαλος υπολειτουργεί,το ίδιο και τα αντανακλαστικά του ΚΝΣ.
Συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές όπως η γλουταμίνη, το γάμα αμινοβουτυρικό οξύ, η σεροτονίνη και η τυροσίνη βοηθούν στο μεταβολισμό του εγκεφάλου. Κάτι ακόμη που εγκυμονεί είναι η απώλεια του μυϊκού ιστού μέσω της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο ηπατικό παρέγχυμα,όπου γλυκόζη σχηματίζεται από μυϊκό ιστό, τη λεγόμενη νεογλυκογένεση.
Είναι προφανές ότι η σωματική απόδοση θα φθίνει καθώς τα ενεργειακά αποθέματα του μυϊκού γλυκογόνου θα εκπίπτουν. Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αποτελούν χρόνιες φλεγμονώδεις διαδικασίες, οφειλόμενες στην υπερπαραγωγή ινσουλίνης και της σωματομεδίνης C, ενός διαβητογόνου αυξητικού παράγοντα. Η διαδικασία της ενδιάμεσης νηστείας βελτιώνει τη γλυκαιμία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, συνεπώς μειώνει το ρίσκο του μη ινσουλινοεξαρτώμενου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Επιπρόσθετα,το ρίσκο για νεοπλασματικές νόσους επίσης μειώνεται, καθώς ο αυξητικός παράγων της ινσουλίνης (IGF1), αποτελεί ένα ογκογόνο πεπτίδιο. Η μείωση θερμίδων αποτελεί μέθοδο αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης και καταπολέμηση του διαβήτη,αλλά και του καρκίνου.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Βιβλιογραφία
Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.