Θα αυξηθεί η χοληστερίνη μου αν τρώω αυγά;


Αυξάνουν τα αυγά την χοληστερίνη;
Φαίνεται ότι σε μερικά άτομα, όχι.[1][2] Άλλα άτομα μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπερανταποκριτές και βιώνουν αύξηση στη χοληστερίνη του αίματος, LDL και HDL όταν καταναλώνουν αυγά. Τουλάχιστον μια έρευνα η οποία είχε 2 δοκιμαστικές περιόδους [περίοδο που καταναλωνόταν αυγό και περίοδο που δεν καταναλωνόταν αυγό] σημείωσε σημαντικές αλλαγές σε αύξηση χοληστερίνης του αίματος σε μια ομάδα υγιειών ατόμων που κατανάλωνε ημερισίως 3 αυγά ενώ η άλλη ομάδα δεν σημείωσε καμία τέτοια αύξηση.[3]
Κατευθείαν μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές. Το τι συμβαίνει σε ένα άτομο δεν σημαίνει οτι θα συμβεί και σε ένα άλλο. Επιπροσθέτως βάσει ερευνών υπάρχει μια τάση στο νεαρό πληθυσμό να υπάρχει λιγότερη επιρροή της χοληστερίνης από την καθημερινή τους διατροφή.
Συγκεκριμένες έρευνες που στοχεύουν μη υγιή πληθυσμό, συγκεκριμένα άτομα τα οποία έχουν υψηλή χοληστερίνη και υψηλά λιπίδια φαίνεται να έχουν σημαντικές αυξήσεις στο LDL αλλά ακριβώς το αντίθετο παρατηρείται σε άτομα τα οποία έχουν κανονικά επίπεδα λιπιδίων και χοληστερίνης[4] . Επίσης παρατηρήθηκε αύξηση σε διαβητικούς ασθενείς ενώ σε υγιή άτομα όχι[5] .
Πολλές πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις εχουν βρεί ελάχιστη ή καθόλου συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του ρίσκου ανάπτυξης ασθένειας.[1][6][7][8]
Όταν ερευνάται το ρίσκο καρδιακής ασθένειας, φαίνεται να μην υπάρχει καμία επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ των αυγών και της στεφανιαίας νόσου[9] .Ωστόσο αναλύσεις μικρών ομάδων έδειξαν μία μικρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης του κρόκου του αυγού σε διαβητικούς με μια μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακή ασθένεια[10].
Όπως είδαμε είναι σχετικά κοινό να δούμε αυξημένες τιμές στα επίπεδα χοληστερίνης, αλλά εξίσου κοινές είναι οι μελέτες που δεν δείχνουν καμία απολύτως σύνδεση.
Γενικά λοιπόν άτομα τα οποία είναι δευτέρου βαθμού διαβητικά ή υπερλιπιδαιμικά [δηλαδή άτομα τα οποία έχουν υψηλά τριγλυκερίδια] θα πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωση αυγών καθώς υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο αύξησης του LDL. Τα άτομα τα οποία είναι υγιή δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Πότε τα αυγά μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την υγεία;
Καμία έρευνα δεν έχει μελετήσει την λήψη πολλών αυγών την ημέρα, συγκεκριμένα πάνω από 6 την ημέρα, οπότε απλά δεν είναι γνωστό πόσο και αν επιρεάζει τα επίπεδα μια τέτοιου είδους κατανάλωση. Θα ήταν πιθανό να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας, θετικές ή να μην έχουν καμία απολύτως επίδραση.
Γενικότερα αν καταναλώνονται με μέτρο και ταυτόχρονα με μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή τα αυγά μπορεί να είναι ευεργετικά ακόμα και σε άτομα τα οποία δεν θεωρούνται υγιή.[11][12] Μειώσεις στο σωματικό βάρος και στην χοληστερίνη του αίματος έχουν βρεθεί ακόμα και σε άτομα τα οποία τρώνε 3-4 αυγά την ημέρα ξεκινώντας από ένα BMI το οποίο έχει εύρος από 35-40.
Με λίγα λόγια
- Τα αυγά όταν καταναλώνονται από υγιή άτομα στο εύρος των 1-6 την ημέρα συνήθως, δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στα λιπίδια του αίματος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει μηδέν αύξηση ενώ άλλες μια καλοήθη αύξηση του LDL αλλά και του HDL.
- Στα υγιή άτομα δεν έχει βρεθεί ποτέ άμεση σύνδεση μεταξύ στεφανιαίας νόσου και αυγών.
- Αυγά τα οποία καταναλώνονται από μη υγιή άτομα στο εύρος των 1-4 καθημερινά μαζί με μια διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί να μην επηρεάζει την χοληστερίνη του αίματος και μπορεί αντιθέτως να την βελτιώσει.
- Αντιθέτως αν τα αυγά καταναλώνονται από μη υγιή άτομα τα οποία έχουν διατροφή η οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να χειροτερεύσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
