4 Superfoods που πρέπει να καταναλώσεις!

Η λέξη “Superfood” είναι μια δημοφιλής λέξη που κάνει ιδιαίτερο θόρυβο σε blog υγείας, σουπερ μάρκετ και φίλους. Και κάθε χρόνο υπάρχει και ένα νέο “superfood”. Είτε η νέα μόδα είναι ένα σπάνιο φρούτο του Αμαζονίου είτε κάποιος σπόρος που γιατρεύει τα πάντα, τα στοιχεία για τα περισσότερα superfoods βασίζονται περισσότερο σε μια μόδα παρά σε πραγματικά πλεονεκτήματα υγείας.
Παρόλο που δεν υπάρχει η έννοια της υπερτροφής, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 4 τροφές που έχουν μια ουσιαστική έρευνα πίσω από αυτά.
1) Σκόρδο
Το σκόρδο έχει ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση [1] και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης [2]. Το σκόρδο παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη, καθώς υποστηρίζει τη δραστηριότητα της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα νηστείας γλυκόζης στο αίμα [3]. Η κατανάλωση σκόρδου στη διατροφή σου είναι μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες που μπορείς να έχεις.
2) Σκούρα berries
Τα σκούρα berries, όπως τα blueberries, είναι μια μια πλούσια πηγή φυτοχημικών και pterostilbene. Οι ανθοκυάνες πιστεύεται ότι είναι ο πιθανός λόγος για τον οποίο τα σκούρα μούρα μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα [4]. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να τρώνε σκούρα μούρα για να βελτιώσουν τη μνήμη [5]. Αν και ο μηχανισμός πίσω από αυτό το αποτέλεσμα - η αύξηση ενός παράγοντα ανάπτυξης που ονομάζεται BDNF [6] - θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει και για τους νέους [7], αυτός τομέας έρευνας είναι προκαταρκτικός.
3) Σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα είναι μια μπλε-πράσινη άλγη με συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 55-70% [8] που κέρδισε φήμη αφού η NASA άρχισε να την ερευνά [9] για χρήση σε διαστημικές αποστολές. Επιπλέον, η σπιρουλίνα περιέχει μια βαριά δόση βήτα-καροτένιου [10], μερικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και προ- και ψευδο-βιταμίνες. Έχει ένα καλό προφίλ ασφάλειας [11] και παρέχει (αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά [12]) αποτελέσματα.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση της σπιρουλίνας μπορεί να μειώσει δραματικά [13] την LDL-C, τα τριγλυκερίδια και την ολική χοληστερόλη ενώ αυξάνει την HDL-C. Η έρευνα των ζώων δείχνει ότι η σπιρουλίνα μπορεί επίσης να είναι νευροπροστατευτική, αλλά απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτή η επίδραση.
Η γεύση της δεν είναι και τόσο ωραία όμως!
4) Πράσινα φύλλα
Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών, όπως και τα παντζάρια. Στην πραγματικότητα, το παντζάρι έχει τόσα νιτρικά ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως πιθανή εργογενική βοήθεια [14] και συμπλήρωμα προ-προπόνησης με τη μορφή χυμού παντζαριού.
Τα νιτρικά βελτιώνουν τη ροή του αίματος με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η κατανάλωση πλούσιων σε νιτρικά λαχανικών ημερησίως (όπως ρόκα, τα χόρτα, άνηθο, χόρτα και παντζάρια) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης [15] με την πάροδο του χρόνου.
Μην ακούς τις φήμες και την δημοσιότητα
Τα "νέα" superfoods είναι σχεδόν πάντα πολύ καλά για να είναι αλήθεια. Μην βασίζεσαι στα μέσα ενημέρωσης για να ενημερωθείς για νέες ανακαλύψεις στον κόσμο των τροφίμων και της διατροφής.
Διάβασε μελέτες και επιστημονικές έρευνες και όχι μόνο την περίληψη! Η αποφυγή των νέων διατροφικών μοδών και της διαφήμισης θα σου εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα. Αντί να αναζητάς μια συντόμευση, ενσωμάτωσε κάποια από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σου και κάνε προοδευτικές αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής σου.
